Prije šest godina poskupila je putarina: Obećali su nam puteve i IKEA-u, nema ih

Vijesti 04. okt 202319:22 0 komentara
N1

Parkirano je skoro 235 miliona maraka prikupljenih za autoputeve. Gdje odlazi novac?

Kada je 2017. godine na svaki kupljeni litar goriva putarina porasla sa 10 na 25 feninga nisu obećavani samo putevi.

“Postoji mogućnost da dođe i IKEA, a to je za nama ženama važno”, rekla je Dijana Zelenika, tadašnja poslanica u PS BIH.

Danas, šest godina kasnije, nema ni IKEA-e, niti su završeni putevi. A nema ni dogovora kako rasporediti prikupljeni novac.

“Ljudi su uplatili ta sredstva, i taj novac stoji, a mi jednostavno ne gradimo puteve. Istovremeno imamo javna preduzeća i u FBiH i u RS koji se bave tim poslom, i ne mogu da idu dalje zato što ta sredstva nisu doznačena”, kaže Srđan Amidžić, ministar finansija BiH.

Iz UIO BiH pojašnjavaju da je trenutno, od putarina, na računu neraspoređen 234 miliona KM. Radi se o rezervama. Raspodjela prema dosadašnjoj praksi je išla 59% za FBiH, oko 138 miliona, RS 39%, blizu 93 miliona, a BD 2%, ili 4,6 miliona. Tome se protive predstavnici FBiH koji smatraju da treba promijeniti metodologiju, te da FBiH pripada više novca.

“Želim da se problem riješi, aposlutno svjestan stavova koje zastupa gospodin Toni Kraljević, on od njih neće odsutpiti, kao što sam svjestan stavova koje zastupa gospođa Zora Vidović. A da građanima isporučimo ono što su već platili”, dodaje Amidžić.

Amidžić procjenjuje da bi se sa tim novcem moglo izgraditi 15km autoputa, zbog čega će u UO UIO BiH insistirati na dogovoru. Izgovora nema, poručuje njegov kolega, ministar saobraća BiH.

“Gradnja koridora je prioritet. Nema izgovora. Nekada ih je bilo. Nema više”, rekao je Edin Forto, ministar saobraćaja i veza BiH.

Problem je što novac stoji dok se entitetska preduzeća za gradnju puteva zadužuju stav je resornog ministra u RS.

“To ne usporava gradnju, ali usporava efikasnost u ovoj oblasti i naravno pojeftinjenje troškova jer nemate potrebe za novim zaduženjima. I nemate potrebe za novim kamatama koje su sada na djelu. Sad više ne možete dogovoriti niti jednu kreditnu liniju za kojju se može reći da je povoljna”, kaže Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.

Iz Autocesta Federacije BiH naglašavaju da se od 2017. godine rezerva, tj. 10% novca od putarina nije rasporedila, ali da jeste 90%.

“Od 2011. godine do 31.08.2023. godine JP Autoceste je na ime putarine u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH prikupljeno ukupno sredstava u visini od 1.479.471.532. Bitno je naglasiti da je prethodni i trenutni investicijski ciklus u kojem se nalaze JP Autoceste FBiH značajno veći od iznosa sredstava doznačenih akcizama.”

Autoceste FBIH u ovom trenutku imaju aktivnih 10 gradilišta. U RS aktivna su četiri gradilišta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!