Prijedor – grad sa najviše nestalih nakon Srebrenice: “Zaboravio sam na logor kada sam čuo da su mi ubili majku i oca”

Vijesti 20. jul 202421:48 1 komentar
N1

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu ukopani su posmrtni ostatci četiri žrtve. Ubijeni su 1992. godine na području Korićanskih stijena, Čarakova i Kozarca.

Duša Alije Forića 32 godine čekala je vječni smiraj. Ubijen je u julu 1992. na području Kozarca. Njegov brat Mirsad na dan njegovog ukopa svjedoči o Alijinim posljednim danima.

“Tu je bilo čišćenje jednog zaseoka Sivci i kad je on bio u nekom redu za ulazak u autobus njega je neko od rodbine ili prijatelja prozvao po imenu. Taj vojnik je pitao ko je taj Alija, on je izašao iz reda i tako da ga je tu ubio”, govori nam danas Mirsad Forić.

U istom danu na istoj lokaciji kad i Alija, ubijena su još četvorica. Njihova tijela nađena su u istoj masovnoj grobnici. Na pronalazak bilo kojeg posmrtnog ostatka majke punih 26 godina čekao je Suad, sin Bademe najstarije žrtve koja je u trenutku ubistva imala 50 godina, a čiji posmrtni ostaci, ekshumirani 2018, do danas nisu kompletni.

“Ja sam završio isto u logoru bio sam šest mjeseci u logoru tako da sam ja saznao tek, i otac je ubijen nažalost, tako da sam ja saznao tek kad sam izašao iz logora u decembru mjesecu da su oni mrtvi. Bili su mrtvi već šest mjeseci, a da ja nisam znao. Kad sam izašao saznao sam to tako da sam onda zaboravio logor a preuzeo ovo u glavi, njihovu smrt”, kaže Suad Musić.

Prijedor je, nakon Srebrenice, grad sa najviše nestalih lica napominju iz Instituta za nestale. Pronalazak otežava nedostatak vjerodostojnih informacija zbog kojih 522 osobe do danas nisu identifikovane.

“U toj grupi od 522, 102 je djece 268 žena tako da je to jedna veoma tužna priča, pogotovo kad je u pitanju i stradanje žena”, ističe ovo Saliha Đuderija, predsjedavajuća kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe u BiH.

Koliko sporo proces pronalaska nestalih ide govori i podatak da u danas ukopanim tabutima u Kamičanima ima dijelova tijela koji su pronađeni još 1998. godine. Organizacioni odbor namjeravao je ove godine ukopati i posmrtne ostatke koje nije moguće identifikovati.

Više u prilogu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare