Prijete li poplave i BiH?

Vijesti 13. sep 202422:24 0 komentara

Ljeto je u velikom dijelu Evrope iznenada prekinuto. Centralni i istočni dijelovi kontinenta spremaju se za enormne padavine i moguće snažne poplave. Hladni talas u toku noći stigao je i do Bosne i Hercegovine. Provjerili smo da li i ovdašnje službe i građani trebaju biti u pripravnosti, ili će ih, pak, moriti neke druge brige.

Jedno od najtoplijih ljeta u historiji odjednom djeluje tako daleko. Bosni i Hercegovini je uranjeni susret s jeseni stigao u vidu pljuskova i naglog pada temperatura, no ne tako daleko od njenih granica prijetnje su mnogo kompleksnije.

“Na području centralne i istočne Evrope imamo situaciju koja je podložna većim količinama padavina i to je jedan od razloga zašto meteorolozi iz Njemačke, Češče, Slovačke, dijelova Mađarske, Austrije, Švicarske, danima upozoravaju na izrazito velike količine padavina koje mogu uzrokovati pojavu bujica, naravno i poplava, a i naravno snažan porast vodostaja”, pojašnjava meteorolog Nedim Sladić.

I zato – prave se nasipi, brojni događaji su otkazani, ponegdje je već angažovana i vojska i ogroman broj dobrovoljaca, a u pojedinim zemljama centralne Evrope strahuju od padavina koje bi mogle biti snažnije i od onih 2013. – koje su do sada vrijedile za najobimnije u hiljadu godina.

“Bosna i Hercegovina nema nekih velikih razloga za brigu kada su u pitanju plavljenja, a najviše štete i naročito velikih količina padavina, koje će prelaziti i 200 litara po kvadratnom metru upravo očekuju područje Češke, Slovačke, Austrije, Švicarske i Mađarske”, ističe Sladić.

Zato su alarmi u ovim zemljama već danima upaljeni. Sličnog sistema za uzbubunu nadležnih službi i građana u slučaju poplava, na kakvom rade i pojedine susjedne zemlje, Bosna i Hercegovina nema. Ovdje alarmi zvone uglavnom sa kašnjenjem. Tako će temperature za dvadeset stepeni niže u odnosu na prethodne dane biti tek podsjetnik da idemo u još jednu zimu ignorišući broj onih koji ne znaju čega se odreći za topao dom.

Šta su rekli građani?

“Grijem se na plin. Boga mi preskupo mi je. Za penzionere to je veliko.”

“Mislim da jeste, da su pretjerane cijene jer dosta ljudi, odnosno starih penzionera nema veće penzije da bi mogli pokriti sve troškove, a sve je poskupilo.”

“Na primanja i drastično preskupo. Dok primiš ono penzije, dok poplaćaš režije, ostane ti sto maraka. Ništa, eto”

“Previše, uh! Sad su strašne! Ljeti je podnošljivo sasvim, međutim zimi je veoma puno. Sad više prelazim na struju, jer čini mi se da je jeftinije da se grijem sa radijatorima, nego na gas.”

No, pitanje je do kada. Nisu u lagodnoj poziciji ni oni koji se oslanjaju na struju, ali lagan period neće biti ni za one koji su na sistemu centralnog grijanja, s obzirom da sistemi ne mogu biti aktivirani prije 20. septembra.

“Poskupljenje struje imali smo nedavno i još uvijek ga osjećamo, a građani će ga osjetiti još više kad počne sezona grijanja. Pitanje je šta će se desiti i sa cijenom plina i grijanja u narednom periodu također. Ako dođe do poskupljenja, ponovo se može pogoršati stanje, tako da ostaje kao i ranije da bez neke intervencije države, one će se stihijski i dalje samo povećavati”, upozorio je ekonomski analitičar, Igor Gavran.

Intervencije nisu izgledne, pa preostaje oslanjati se na prirodu. Netipično niske temperature i padavine u Bosni i Hercegovini potrajat će do 19. septembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!