Prijetnje Eldinu Hadžoviću zbog ploče na Vijećnici bez sudskog epiloga

Vijesti 08. apr 202218:10 1 komentar
F.Z./N1

Krivična prijava protiv V.H. pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a zbog prijetnji koje je uputio novinaru Eldinu Hadžoviću završile su bez sudskog epiloga jer je Tužilaštvo KS procjenilo da krivične odgovornosti nema. Naime, pripadnik OS BiH Hadžoviću je putem Facebooka prijetio da će ga išamarati i “sve prste čekićem polupati”.

Prijetnje su uslijedile nakon što je Hadžović objavio tekst pod nazivom “Da li je gradoničelnica pala već na prvom ispitu?”, a u vezi sa pozivom gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića da sa Vijećnice ukloni ploču na kojoj piše “srpski zločinci”.

“Naredba da se istraga neće provoditi povodom događaja koji se desio dana 19.4.2021. godine, jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo, odnosno da nisu stečena obilježa krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 1.KZ FBiH”, piše u informaciji Kantonalnog tužilašva u Sarajevu, kojeg potpisuje glavna tužiteljica Sabina Sarajlija.

N1 je izvještavao o ovom slučaju prije godinu dana, a sam Hadžović je tada poručivao:

„Prvo je količina gorčine i negativnih komentara na nešto o čemu se već godinama govori i o čemu su se izjasnili mnogi drugi građani Sarajeva, neizmjerno ugledniji i pametniji od mene; drugo, tvrdoglavost i kategoričnost gradonačelnice, koja od svega ima nadgledati proces izmjene teksta na tabli, budući da je Gradsko vijeće poodavno odlučilo promijeniti tu tablu, upravo na inicijativu SDP-a, Prosvjete, itd. Ta odluka je usvojena jednoglasno i potpuno je nevjerovatno da se danas u javnosti opet raspravlja o semantici ploče. Treće, gromoglasna šutnja SDP-a i Naše stranke, koja zapravo samo pokazuje koliko je gospodin Bogić Bogićević bio u pravu kada je ovoj kvazi-građanskoj garnituri rekao ‘ne’, kao onomad Miloševiću“.

Prijetnje su Hadžoviću upućene 19. aprila 2021. godine, dva mjeseca kasnije, Tužilaštvo je donijelo odluku o nepokretanju postupka protiv V.H.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare