Prijetnje o navodnim bombama nastavljene i danas: Roditelji učenika traže odlučnije mjere zaštite

Vijesti 16. okt 202421:41 0 komentara
/N1/Ilustracija

Tri malodobne osobe uhićene su zbog lažnih prijetnji podmetnutim bombama. Jedan od uhićenih prijetio je čak 49 puta. Prijetnje su nastavljene i danas. Roditelji učenika traže odlučnije mjere zaštite.

Učestale dojave o bombama u posljednjih dvadesetak dana. Aerodrom, tržni centri, zgrada Predsjedništva, prostori Oružanih snaga BiH, ali i škole. Dojave lažne, ali pregledi i potpuna obustava rada obaveza što stvara stres, ali i gubitke. Aktivno se radi na rasvjetljavanju i otkrivanju dojavljivača. Tri maloljetnika otkrivena i pod kriminalističkom su obradom.

Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS:

”Odsustvo punoljetstva ne znači i odsustvo odgovornosti, dakle govorimo o krivičnim djelima koja su imala ozbiljne posljedice, dakle višednevni prekid nastave, uzrokovanje stresa, kako kod nastavnog osoblja tako kod učenika i sviih drugih pratećih službi koje se zaista moraju ukljzučiti i obaviti svoj posao od početka do kraja.”

Saša Petrović, inspektor FUP-a:

”Ja sam jučer baš čitao njihove grupe Instagram gdje se oni dogovaraju o slanju poruka. Otprilike tu sad ima i plaćanja 2 marke, tri marke ”de pošalji ovo u školu, sutra imam kontrolni, test iz tog možeš li poslati.” Kad svi ovi budu lišeni, bit će i lica koja su podstrekavala na izvršennje ovih krivičnih djela. Također ćemo razmatrati odnosno podnosit incijative za odgovornost roditelja.”

U obradu su uključeni MUP, Kantonalno tužilaštvo ali i cyber stručnjaci Federalne uprave policije, te službenici Obavještajno sigurnosne agencije. Zbog postojanja anonimnih servisa stručnjaci kažu da je teže otkriti ko šalje dojave putem maila od onih koje stignu SMS-om.

Jasmin Azemović, profesor Iinformacijske sigurnosti:

”Tu malo pomaže ekspertiza, znanje gdje biste recimo uz određenu analizu LOG zapisa odakle je došao email, IP adresa moglo doći do mjesta odakle je došla poruka izvorno. Onda opet uz određene ekspertize da se nađe lokacija pošiljaoca tih poruka.”

Maloljetnici pod kriminalističkom obradom, a očigledno je da će ih biti i više.

Psiholozi upozoravaju da najčešće ovakva ponašanja dolaze iz potrebe za dokazivanjem, ali sada je sve postalo ozbiljan sigurnosni problem, kažu u Vijeću roditelja. Sedmicama se ne odvija normalna nastava, a sve ima utjecaj i na mentalno zdravlje. Zbog toga Vijeće roditelja zahtijeva konkretne poteze, a ministarstvo saradnju i sa drugim resorima.

Elma Dizdarević, Vijeće roditelja KS:

”Da ćemo učinit sve najbolje u interesu naše djece, što se tiče između ostalih nadoknade časova, nadoknade gradiva, ocjenjivanje samih učenika, ali naravno da i mi kao roditelji razgovaramo sa našom djecom.”

Naida Hota Muminović, ministrica obrazovanja KS:

”Vrlo je važno da podignemo svijest svih u društvu odraslih i maloljetnika da je riječ o krivičnim djelima. To nisu šale, ne mogu se tretirati kao šale, to su ozbiljni sigurnosni rizici.”

Svaka dojava velik je gubitak i novca i vremena. Zbog toga su najave da će nadležni osim mentalne podrške raditi i na podizanju svijesti.

Jasmin Azemović, profesor informacijske sigurnosti:

”Košta mnogo novca. Ali hajde novac je tu možda najmanje sporan koliko košta vremena, resursa, ljudi, koji dolaze s posla po svoje dijete u školu, mimo radnog vremena u toku radnog vremena, što je dodatna komlikacija. Ta sredstva koja bi se možda uložila, a ulažu se u detekciju tih stvari samo usmjeriti ovamo na neku dodatnu edukaciju.”

Edukacija i jačanje svijesti dugoročno su rješenje, no roditelji sarajevskih školaraca zahtijevaju konkretna rješenja od Vlade. Kako bi što prije najave koje su unatoč hapšenjima maloljetnika opet nastavljene, što prije bile zaustavljene, a obrazovanje normalizovano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!