Prilagodba, a ne potpuna zabrana pušenja: Kako će ugostitelji u FBiH morati postupati po novom Pravilniku

Vijesti 31. maj 202421:54 0 komentara

Nakon što je za N1 iz Federalnog ministarstva zdravstva potvrđeno da je završena izrada Pravilnika kojim se regulišu smjernice za ugostitelje u vezi sa provedbom Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda na području Federacije Bosne i Hercegovine, iz struke su pojasnili na koji način će ugostitelji koji imaju rok od šest mjeseci za prilagođavanje objekata to i učiniti.

Simbolično, na Svjetski dan bez duvanskog dima, predstavnici relevantnih institucija objavili su da je Pravilnik o uslovima za posebne prostorije za pušenje usvojen, te da je naredni korak njegovo objavljivanje u Službenim novinama FBiH.

“Podzakonski akti uključuju sve uslove pod kojima mogu ugostiteljski objekti, zračne luke i dr. ustanove graditi sobe za pušenje s tačno definisanim uslovima ventilacije i debljine zidova itd.”, istakla je Jasmina Čekrić, izvršna direktorica PROI-a.

Federalno ministarstvo zdravstva navodi da će vlasnici imati šest mjeseci da prilagode objekte u skladu sa donesenim Pravilnikom. S druge strane, iz Udruženja hotelijera ističu da nisu protiv provođenja Zakona, ali čekaju da Pravilnik bude zvanično objavljen.

“Ja ga nisam još dobio u pisanoj formi da vidim šta taj Pravilnik tačno, deicidno predviđa za objekte koji se eventualno opredijele za prostor za pušače, šta su predvidjeli, da li je to realno objektivno ili je nešto što je nerealno i nije objektivno. U svakom slučaju, onaj ko bude htio prostor za pušače će se prilagoditi, nije problem šest mjeseci da se prilagodi”, ustvrdio je Amir Hadžić, predsjednik udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Podzakonski akti idu na ruku ugostiteljima i duvanskoj industriji s obzirom na olakšice koje predviđaju, ali ide li Zakon na ruku građanima.

“Ja sam protivnik pušenja u principu, nikad nisam pušila, ne dozvoljavam ni u mom stanu pušenje. A da li će proći, to je teško reći. Ja mislim da bi trebalo proći, jer svi gutamo taj dim i pušači i nepušači. Zašto bih se ja kao nepušač trovala u zatvorenom prostoru gdje sam došla da sjednem da popijem kafu?”, “Ljudska potreba ako ljudi hoće da piju kafu, cigaru da zapale, to je njihova stvar. Dobro, trebaju postaojati ograde ko puši, ko ne puši, u redu. Jesam za to, neka”, “Nisam za to. Svako treba da ima svoju slobodu, ko puši nek puši, ko ne puši…”, “Lično mislim da će to biti super, nadam se da će se sprovoditi kao i u svim zemljama regije i Evrope”, mišljenja su građani koje smo anketirali.

Od posljedica pušenja godišnje u svijetu umre osam miliona ljudi, a od posljedica sekundarnog izlaganja duvanskom dimu 1,2 miliona ljudi. I pored poražavajućih podataka koje navodi Svjetska zdravstvena organizacija, pušenje je nemoguće u potpunosti zabraniti.

“Ovo je dobra vijest, zato što će pušenje u javnim prostorima kao što su kafići, restorani, tržni centri, biti ograničeno. Važno je napomenuti da neće biti zabranjeno, nego će biti ograničeni prostori gdje će pušenje biti dozvoljeno. Ne radi se o uplitanju u nečiju slobodu pušenje ili kršenju nečijih sloboda”, pojasnio je Siroco Messerli, direktor za saradnju i zamjenik šefa misije Ambasade Švicarske u BiH.

Objavljivanjem Pravilnika o uslovima za posebne prostorije za pušenje počinje drugi stepen prilagodbe Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana u FBiH. Važno je istaći da će se zakonom propisane kazne naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od dana stupanja na snagu navedenog Pravilnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!