Prilika za mlade za ostanak u zemlji: Tuzlanski kanton sufinansira zapošljavanje mladih doktora

Vijesti 24. jun 202420:14 1 komentar

U Tuzlanskom kantonu, 71 ljekar dobio je posao na godinu dana preko programa sufinasiranja zapošljavanja. Prilika je to da mladi doktori steknu iskustvo, ali i razlog da ostanu u Bosni i Hercegovini.

Belmin Šljivić u roku je prošle godine završio Medicinski fakultet i do danas je bio na birou što je bilo veoma stresno za njega.

“Svi znamo koliko je zahtjevan studij medicine. Posvetili smo se samo tome i onda je to stalo. Ukoliko niste upisali treći ciklus, doktorat, većina obaveza nestaje. Dani prolaze. Vidimo kako su se druge kolege možda radno ostvarile. Ne primamo ništa novčano i sve više opterećeujemo roditelje”, kaže Šljivić.

To bi se trebalo promijeniti, bar na godinu dana na koliko su doktori dobili ugovore i mjesečnu platu od 2.700 KM. Zavod zdravstvenog osiguranja TK, za to je izdvojio 2,5 miliona KM, a ostatak, Federalni Zavod za zapošljavanje.

“Prema zadnjim podacima i onim što je bila intencija zapošljavanja doktora i cijelog ovog programa, imali smo veći broj doktora na evidenciji. Na osnovu poslaničkih inicijativa i odlukom Vlade TK, krenulo se sa realizacijom ovog plemenitog programa zapošljavanja”, kaže Miralem Softić, direktor Službe za zapošljavanje TK.

Doktori će biti zaposleni u zdravstvene ustanove koje su sikazale potrebu, odnosno, osam domova zdravlja, UKC, Bolnica Gračanica i Zavod za javno zdravstvo.

“Sa povećanim brojem kadra, odnosno, doktora, vršit će se unaprijeđenje zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga koje će biti zasigurno efikasnije, odnosno, kvalitetnije prema sivm zaposlenicima TK”, ističe Meliha Saračević, sekretar Ministarstva zdravstva TK.

Broj nezapsolenih doktora se mijenja, a trenutno ih je između 40 i 50 još na birou. Zapošljavanja bi se trebala nastaviti i u narednom periodu.

“Sredstva koja su predviđena u prvom mahu za 11 ljekara, nisu iskorištena. U saradnji sa službom za zapošljavanje TK i Zavodom za zapošljavanje FBiH, zavod zdravstvenog osiguranja TK će podržati prijem svih ljekara koji se nalaze na birou. Tako da se nećemo držati više nekih brojki”, naglašava Denis Husić, iz Zavoad zdravstvenog osiguranja TK.

Prvo zaposlenje za ove mlade ljekare je prilika da steknu stručna iskustva te se pripreme za moguće specijalizacije. Belmin se nada da će biti hirurg koji će liječiti svoje sugrađane.

“Da ne moramo odlaziti iz naše zemlje i liječiti stanovnike Austrije, Njemačke i drugih zemalja. Svakako je to značajan projekat za koji se nadamo da će se i u budućnosti sprovoditi i zadržati što veći broj mladih ljudi. Ne samo ljekara već i ekonominista, pravnika i svih drugih struka i profesija”, dodaje.

Po nekim analizama, u BiH nedostaje 50 % ljekara specijalista, a FBiH fali preko 1000 doktora. Tuzlanski kanton može odahnuti makar na godinu dana, uz nadu da će se poboljšati zdravstvene usluge za koje svaki mjesec izdvajaju sredstva i očekuju bolje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare