Pripadnica OS BiH snimljena sa kokardom, Helez naredio istragu: “Ovdje se neće tolerisati četnička ideologija”

Vijesti 20. aug 202415:32 0 komentara
N1

Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Dijana Drakul objavila je na Facebooku fotografije na kojima nosi četničku kokardu. Nakon toga su stigle reakcije, a ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je naložio istragu.

Helez se oglasio nakon brojnih reakcija javnosti, a među kojima je bio i Nihad Aličković, predsjednik AntiDayton pokreta. On je, između ostalog, poručio da se Drakul sa četničkom kokardom nalazila na nekom od koncerata i da je ovakvim pojavljivanjem prekršila, kako navodi, članove i zakone i ljudskosti i Oružanih snaga BiH.

“Četnički pokret te njihovi pripadnici od postojanja do danas poznati su kao paravojska srpske ideologije, te iza sebe imaju neprevaziđenu listu sudskih presuda protiv svojih članova, vojvoda itd kao ratnih zločinaca. Na čelo svega toga i presuda i smrtna kazna samog Draže Mihailovića, generala i čelnog vojvode četničkog dovoljan su razlog da se Dijana momentalno odstrani iz Ministarstva. Pozivamo sve nadležne da ne uzbuđuju javnost svojom pasivnošću i ne pokušavaju zataškati ovaj skandal već da reaguju u skladu sa zakonom ali i po ljudskosti i ljudskim normama. Tražimo otkaz za Dijanu Drakul, a nakon toga neka joj četnički pokret ponudi radno mjesto kod sebe”, naveo je Aličković.

Helez je, shodno navedenom, poručio da je naložio ektoru za obavještajno-sigurnosne poslove pri Ministarstvu odbrane BiH i Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH da ispitaju okolnosti slučaja u kojem se pripadnica Oružanih snaga BiH Dijana Drakula pojavljuje sa četničkim obilježjima, tačnije sa četničkom kokardom.

“Ukoliko se u postupku utvrdi da je navedena pripadnica OS BiH prekršila Kodeks ponašanja pripadnika Oružanih snaga BiH, protiv nje će biti poduzete zakonom predviđene radnje.
Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH nisu i neće biti institucije u kojima će se tolerisati manifestiranje četničke ideologije”, zaključio je Helez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!