Pripadnici HGSS-a čiste džamiju u Donjoj Jablanici: Proces traje jako sporo, mnogo je mulja (VIDEO)

Vijesti 06. okt 202415:35 0 komentara

Hrvatska gorska služba spašavanja pomaže kolegama iz Bosne i Hercegovine u Donjoj Jablanici, na sanaciji štete u poplavljenim područjima.

Ekipa Hrvatske gorske službe spašavanje stigla je jučer u Donju Jablanicu, došli su da pomognu mještanima teško pogođenog područja.

“Stigli smo u petak u poslijepodnevnim satima, te se dali na raspolaganje GSS-u u Bosni i Hercegovini i Civilnoj zaštiti BiH”, kazao je na početku razgovora Josip Tomašić iz HGSS-a.

Situacija na terenu?

“Teren je jako zahtjevan, traži posebne vještine, ima jako puno materijala koje je nanijela ova bujica, jako je teško tražiti na ovom terenu. Trenutačno su nam ekipe oko džamije, uspjeli smo ući u džamiju, međutim mnogo je mulja i proces traje jako sporo zbog sigurnosnih razloga. Nadamo se da ćemo danas ovaj dio završiti”, istakao je pripadnik HGSS-a.

Da li će dodatnih članove se pridružiti iz Hrvatske?

“HGSS je dala BiH sve svoje resurse ukoliko ima angažmana, imamo svaki  dan sastanke, te ukoliko se ukaže potreba još ljudi će doći iz Hrvatske”, odgovorio je Tomašić i podsjetio da hrvatski tim ima mnogo iskustva, jer su bili u BiH i nakon razornih poplava prije deset godina.

“Idemo i po drugim državama u ovakvim situacijama, također kod nas u Hrvatskoj smo radili, svaki teren je zahtjevan sam po sebi. Bili smo 2014. godine kada su bile poplave u BiH, u selu Prud kod Odžaka. Ekipa iz Dalmacije je bila tamo i imali smo teške situacije, ali svaki teren je novo iskustvo. Trudimo se pomoći što više možemo”, zaključio je Tomašić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!