“Priprema terena da Kordić ili Prlić budu ministri ili članovi Predsjedništva”

Vijesti 11. maj 202317:43 3 komentara
ICTY

Izjava federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević kako se ratni zločinci nakon odslužene kazne trebaju rehabilitovati ustvari je priprema terena da sutra neko od njih, poput Darija Kordića ili Jadranka Prilića, bude kandidat za ministra ili člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zaključio je u izjavi za N1 predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, Murat Tahirović.

Vlaisavljević se nakon sporne izjave naišla na udaru kritika, a Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine predao je u parlamentarnu proceduru zahtjev za smjenu.

Tahirović je u komentaru na ministricinu izjavu podsjetio kako su Ahmići strašan zločin ne samo zato što je tamo ubijeno 116 osoba, nego što…

“Tu su spaljivana djeca i starci. To nije urađeno u borbi. To je urađeno sa namjerom. Neko je komandovao. Taj neko je Dario Kordić, on nikada nije došao u Ahmiće i izvinio se. Zašto nije došao”, upitao je Tahirović, te nastavio:

“Ko može pojasniti Adnanu, koji je imao 13 godina, koji je ležao pet metara ranjen od oca, matere i sestre koji su bili mrtvi. Osam dana mu niko nije prišao. Tek onda je došao UNPROFOR i našao ga ranjenog. Ko se njemu izvinio? Da li mi shvatamo šta to znači? Kakvu rehabilitaciju treba Adnan? Kakvu rehabilitaciju trebaju ti ljudi koji su izgubili tu djecu i roditelje? Kakvu naknadu trebaju? Ovi svi (ratni zločinci) imaju naknadu. Ogroman budžet se troši za odbranu optuženih i za njihove porodice. Zakon ne prepoznaju žrtve. Mi smo nevidljive ličnosti”.

Predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida istakao je kako su nacistički lideri Adolf Hitler i Heinrich Himmler “ratni zločinci dok je svijeta i vijeka”.

“Hitler i Himmler su ratni zločinci, njih više nema, ali oni su ratni zločinci. Isto tako važi i za ove”, kazao je.

Tahirović je upitao ako bude rehabilitacija ratnih zločinaca šta bi to trebalo značiti za ostale presuđenike poput pedofila, da li bi se i oni – nakon odlužene kazne – trebali vratiti na radna mjesta poput nastavnika pedofila iz jedne škole. Dodao je da bi se rehabilitacija mogla provesti na način da se ratni zločinac može pojaviti u javnosti, ali “isključivo sa ciljem da se izvini žrtvama”.

U komentaru za N1 Murat Tahirović ocijenio je kako su izjava Vlaisavljević i predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare “priprema terena” da sutra imamo ratne zločince poput Kordića ili Prlića kao kandidate za mjesta ministra ili člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Poručio je da “to sebi ne možemo dozvoliti”.

“Imamo presuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića na čelu Opštine Velika Kladuša. Ko ide kod Fikreta ili kod koga on ide? Isključena je ova mala lokalna zajednica iz svih dešavanja. Hoćemo li dozvoliti da nam sutra ratni zločinac postane neko ili nešto, bez obzira iz kojeg naroda dolazi? Tad ćemo biti izilovani od svijeta”, zaključio je predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida.

Na kraju je kazao kako će tražiti prijem kod federalnog premijera Nermina Nikšića da mu “pojasne neke činjenice” jer on “ne govori iste stvari kao što je govorio prije izbora i sada kad je imenovan za premijera”.

Podsjećamo, ministrica Vlaisavljević u programu N1 referišući se na izjave Lidije Bradare o ratnim zločincima kazala je kako je to “jako dobro rekla da je on (Kordić) odslužio kaznu za ratni zločin”.

“Šta ćemo sa ratnim zločincima kada odsluže kaznu? Ne, šta ćemo? Vrati se Sanja Vlaisavljević sa odslužene kazne kao ratni zločinac i šta ćemo? Ok, hajmo sad ostaviti po strani državne funkcionere. Šta ćemo sa tim ljudima, koji su odslužili. Oni moraju biti rehabilitovani. Postoji u svim pravima, humanitarnom pravu i klauzule koje kažu da oni koji odsluže kaznu moraju biti resocijalizovani i rehabilitovani”, navela je Vlaisavljević.

Premijer FBiH Nermin Nikšić danas se oglasio povodom izjave ministrice iz njegove Vlade “izvinivši se svima koji su povrijeđeni”.

Ja se u svoje ime i ime Vlade izvinjavam svim onima koji su povrijeđeni izjavom, prije svega žrtvama. Ja smatram da se trebamo baviti žrtvama, a ne onima koji su radili zločince. Za mene je zločinac – zločinac, posebno koji su presuđeni bez obzira da li su izdržali tu kaznu”, poručio je Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare