Pitali smo turiste: Šta ih privuče, a šta zadrži u BiH?

Vijesti 04. jun 202419:13 0 komentara

Planine, šume, polja, jezera, rijeke, stare tvrđave prvo je što privuče turiste u našu zemlju. No, šta je ono što ih zadrži? Na ulicama Banjaluke provjerila Žana Kezunović.

Luce se iz BiH neće vratiti praznog stomaka. Nakon posjete Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, hrana je ipak, ono čime je najviše oduševljena. Isprobavajući bh. specijalitete, pronašla je i omiljeno jelo.

Za Nađu, dobar okus ostavilo je pak, nešto drugo.

Nađa Biskova: “Ćevapi, da, ćevapi”.  

No, nije samo bh. kuhinja ono što se turistima u BiH najviše dopada. Banjalučka priroda. Sarajevska arhitektura, ono je što gosti često pored hrane, izdvoje kao turistističku prednost BiH.

“A Mostar, u Mostar se jednostavno zaljubiš. Moje srce je u Mostaru, ono je tamo ostalo. To je grad koji mi se posebno dopada, Stari Most i planine koje sam vidjela okolo, zaista predivno. Uživam, prelijepo mi je ovdje”, navela je Luce.

Pa se turisti kući ne vraćaju ni praznih ruku. Evo i šta su pazarili:

“Sir i pivo”, kazala je Luce.

I to iz samostana Marija Zvijezda u Banjaluci. Mjesta koje je poznato po proizvodnji čuvenog sira trapista, ali i piva. Bila je ovo takođe jedna od adresa za Češke turiste. Evo i zašto:

Mladen Šukalo, turistički vodič:

“Postaje već nezaobilazna tačka organizovanih tura razgledanja grada znači pored drugih brojnih sadržaja i evo nama je drago što ovdje mogu da upoznaju trapističku zajednicu u Banjaluci. Njihovo naslijeđe, bogato naslijeđe. Čuveni, jedini originalni, polutvrdi trapist sir koji se može ovdje i kupiti, kao i naravno zanatsko trapističko pivo”, kazao je.

Gostoprimstvo u Češkoj, građani BiH vraćaju na isti način. Nešto, po čemu su prepoznatljivi. A što, gosti često i prepoznaju.

A posjeta je sve više. Bar tako tvrde u Turističkoj organizaciji. Još prije dvije godine, brojke su se kako kažu, vratile na one prije pandemiije. A ljeto, još, uvijek nije ni počelo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!