Privremeni spas za BHRT

Vijesti 25. sep 202419:55 0 komentara

Jutros je održano ročište za prodaju nekretnina BHRT-a zbog duga prema Evropskoj radio-difuznoj uniji. Kupaca nije bilo, ali je Pandorina kutija ponovno otvorena jer se radi o državnoj imovini u vrijednosti od 160 miliona maraka koja je na licitaciju data zbog deset puta manjeg duga. Nazire li se rješenje?

Spas za BHRT, bar privremeno. Uprava i radnici ranije su upozorili kako bi prodaja, značila i kraj državnog javnog servisa. Sada, makar na kratko, mogu predahnuti.

“To je dobra vijest jutros što je došla, u svakom slučaju. Mi se nadamo da će se to riješiti na neki najbolji način po BHRT, jer BHRT nije krivac što je došlo do ove situacije. BHRT nije krivac što ljudi rade u jako teškim uslovima, naši radnici rade za najmanje plate u državi”, rekao je Edis Fočo, potpredsjednik Sindikata radnika BHT-a.

To da li će se imovina BHRT-a ponovo naći pred prodajom, za sada nije sasvim izvjesno. Biće poznato nakon što Općinski sud u Sarajevu donese odluku o prigovoru trećih lica. A jedan od prigovora bio je i od zastupnika porodica koje tvrde kako im BHRT nikada nije isplatio novac za njihova zemljišta oduzeta još sedamdesetih godina. Poseban izazov je i činjenica da se na prodaju stavio i dio državne imovine, kojom je zabranjeno raspolaganje do donošenja državnog zakona, a po odluci bivšeg visokog predstavnika, koju je nedavno u programu N1 ponovio i Christian Schmidt:

“Ja ne bih želio da komentarišem odluke suda, ali jasno je da državnu imovinu može prodati samo država. Tačka”, rekao je Schmidt.

O ovom konkretnom slučaju, Schmidt se nije oglasio, ipak morao je, tvedi ekspert za imovinu Muharem Cero. Za njega je današnji epilog, samo početak sage za BHRT. Podsjeća i na druge slučajeve nelegalnog raspolaganja državnom imovinom. Bliži se istek roka od 90 dana za izvršenje odluka Ustavnog suda u predmetu Jahorina i Vareš.

“Sada će, pretpostavljam, doći do jednog novog momenta u priči o državnoj imovini ukoliko Republika Srpska ne provede odluku ustavnog suda u predmetu Jahorina i po mom sudu, tada bi se mogla steći obilježja bića krivičnog djela neprovođenja presuda Ustavnog suda i po prvi puta da bismo u sudačkoj i tužilačkoj praksi u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini imali provjeru ili uvođenje u praksu krivičnog djela ‘neprovođenje presuda Ustavnog suda’, za koje je predviđena i zatvorska kazna”, rekao je ekspert za državnu imovinu Muharem Cero.

Ipak, strahuje od presedana koji vreba na drugoj strani. Ukoliko dođe do indirektnog prenosa nekretnine BHRT-a, urušavanje državne imovine bi se naglo dinamiziralo. Može li se BHRT spasiti iz drugih izvora? Vlast obećava.

“Na Vijeću ministara ću tražiti da se usvoji zaključak kojim će se kroz budžet u narednoj godini ili narednim godinama riješiti pitanje ovoga duga, kako ne bi došli u besmislenu situaciju”, rekao je ministar komunikacija i saobraćaja BiH Edin Forto.

No, radnici su već decenijama u besmislenoj situaciji. Dok podsjećaju da djeluju pod kontinuiranim strahom za opstanak, sada moraju naglašavati i to da je udar na javni servis i državnu imovinu – direktno ugrožavanje njene opstojnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!