Problemi s upisom u vrtiće, Uprava okrivila roditelje: Rade to zbog subvencija

Vijesti 29. jun 202113:22 > 13:25 1 komentar
Faruk Zametica/N1

Nezadovoljni roditelji djece JU "Djeca Sarajeva" obratili su se redakciji N1, vezano za upise u vrtiće, žalivši se na ogromne gužve, čekanje satima da predaju dokumentaciju, i kako tvrde, dešavalo se da njihova prijava ne bude obrađena. Iz JU "Djeca Sarajeva" kazali su da su roditelji tražili prijavu izričito radi subvencije.

Naime, JU “Djeca Sarajeva” je raspisala Javni poziv za redovan prijem djece u “Cjeloviti razvojni program za školsku 2021/2022”. Istim se obavještavaju roditelji da će se vršiti redovan prijem djece u periodu od 01.06.2021. do 15.06.2021., od 9 do 17 sati. Pored toga, istim je utvrđeno da se, radi zaštite ličnih podataka djeteta, podnošenje prijava za prijem djece u Cjeloviti razvojni program neće vršiti putem pošte.

Liste čekanja i subvencija

“Pred vrtićem Iskrica, nakon isteka roka, ostalo je oko četrdesetak roditelja kojima su uskraćena prava. Pored toga, puno veći red za upis je bio na Mojmilu, gdje nemamo informaciju koliko roditelja nije uspjelo predati dokumente. Da se razumijemo, do ovoga nije došlo zbog toga što roditelji nisu došli na vrijeme, nego jer je bila krajnje neadekvatna obrada podataka”, istaknuli su roditelji.

Prema njihovim saznanjima, Upravni odbor JU “Djeca Sarajeva” je odbio da produži rok za upis mališana. Razlog je, tvrde, što smatraju da nema pravnog osnova, iako im zakon vrlo jasno ostavlja tu mogućnost.

“U Upravnom odboru ove organizacije sjede i dva predstavnika roditelja, te nije jasno kako je uopće jedna državna ustanova, koja nije cilj sama sebi, već joj je cilj da služi građanima, bilo moguće da donese odluku kojom se krše prava građana/korisnika, iako njeni predstavnici sjede u njoj”, pitaju se roditelji.

Faruk Zametica/N1

 

Porast prijava za upis

Iz JU “Djeca Sarajeva”, za N1 su kazali, da je evidentan porast zaprimanja prijava za upis djece, “u kome su roditelji isticali da ne žele da djeca borave u JU “Djeca Sarajeva”, nego žele da samo budu na listi čekanja, kako bi ostvarili subvenciju.”

“Zadnja dva dana su pristizali brojni roditelji iz privatnih predškolskih ustanova KS koji su tražili prijavu za upis i izričito je tražili radi subvencije. Javni poziv je trajao do 17 sati. Sva administrativna sjedišta OJ-a su protokolisala prijave za upis i predali na daljnju zakonsku proceduru Komisiji za prijem djece u vrtiće JU “Djeca Sarajeva” koja obaveze oko prijema djece bodovanje, rangiranje prema ostvarenim bodovima za prijedlog prijema-liste čekanja djece u skladu sa Pravilnikom o prijemu djece u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” privodi kraju, kako bi se prijedlog prijema i lista čekanja objavile u datom roku, 05.07.2021. godine na oglasnim pločama administrativnih sjedišta i na službenoj web stranici JU “Djeca Sarajeva””, navode iz ove ustanove.

Roditelji najavili krivične prijave

Kako je moguće da je roditeljima onemogućeno slanje dokumentacije poštom? Zašto nije moguće prijava i elektronskim putem? Pitali smo u JU “Djeca Sarajeva”.

“Vjerujemo da ćemo u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS, iznaći najpovoljnije rješenje i olakšati budući prijem elektronskim putem, a također vjerujemo, da će se prilikom Javnog poziva za redovan prijem djece u JU “Djeca Sarajeva”, formirati komisija koju će sačinjavati i stručni kadar privatnih predškolskih ustanova KS u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS i omogućiti roditeljima koji koriste usluge privatnih vrtića KS da ostvare svoje usluge/benefite, posebno kada je pitanje subvencija, jer naš odgojno-obrazovni rad i tok prijema djece je dosta zakompliciran brojnim dolascima roditelja koji traže subvencije, a ne usluge kako bi njihovo dijete boravilo u vrtićima JU “Djeca Sarajeva””, naveli su.

“Obaveze izvršene prema zakonskoj proceduri”

Za 2020/2021 planiran je upis 3.405 djece, a iz JU “Djeca Sarajeva”, kazali su, zaprimili su 3.863 prijava.

“Komisija je svoje obaveze prema zakonskoj proceduri izvršila, u prisustvu i predstavnika roditelja koga je predložilo Vijeće roditelja JU “Djeca Sarajeva” a koji je prema rješenju sačinjavao Komisiju za prijem djece”, zaključili su u odgovoru za N1.

Roditelji su uputili žalbu na ovaj Javni konkurs, te najavili da će koristiti “sva ostala pravna i politička sredstva u cilju omogućavanja djece u ovu ustanovu”. Također, najavili su i krivične prijave za rad odgovornih osoba Upravnog odbora i direktorice JU “Djeca Sarajeva”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare