Problemi u borbi s korupcijom: GRECO objavio izvještaj o BiH, izdate i preporuke

Vijesti 09. mar 202310:58 0 komentara
N1

Grupa država Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), u danas objavljenom izvještaju, poziva vlasti Bosne i Hercegovine da pojačaju napore i prevaziđu političke blokade koje koče određene reforme, radi spriječavanja korupcije među osobama sa najvišim izvršnim funkcijama u državi.

Radi se o članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, ministrima, zamjenicima ministara i njihovim najbližim saradnicima (šefovima ureda, savjetnici), kao i pripadnicima granične policije i Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA. GRECO ukazuje na pravni vakuum u pogledu prevencije korupcije u Bosni i Hercegovini i poziva na usvajanje operativnog akcionog plana zasnovanog na procjeni rizika, posebno usmjerenog na osobe sa najvišim izvršnim funkcijama.

Kako se dodaje u izvještaju, u kodeksu ponašanja za osobe sa najvišim izvršnim funkcijama treba razviti jasne smjernice u vezi sa sukobom interesa i drugim pitanjima u vezi sa integritetom. Pored toga, naglašavaju neophodnost da se Agenciji za prevenciju korupcije obezbijede adekvatni finansijski i ljudski resursi za efikasnu koordinaciju borbe protiv korupcije.

GRECO ukazuje i da je potrebno izvršiti nezavisnu reviziju zakonodavstva koje reguliše slobodu informisanja kako bi se riješili postojeći problemi, kakav je izostanak odgovora vlasti na zahtjeve za informacijama.

Pored toga, predlaže revidiranje i jačanje Sistema za upravljanje sukobom interesa osoba sa najvišim izvršnim funkcijama.

Kada je u pitanju sprovođenje zakona, GRECO navodi da bi trebalo obezbijediti sistem izrade redovnih antikorupcijskih akcionih planova, postojeće etičke kodekse Granične policije i SIPA-e dopuniti praktičnim smjernicama i na osnovu njih usvojiti etičke kodekse koji bi bili obavezni za sve, a preporučuje i uspostavljanje redovnih bezbjednosnih provjera integriteta policajaca, kao i stvaranje sistema prijavljivanja imovine. GRECO poziva vlasti u BiH da preduzmu i dodatne mjere kako bi obezbijedili rodnu jednakost u tim jedinicama, transprentan sistem imenovanja i napredovanja na osnovu zasluga, uvođenje sistema rotacije za policijsko osoblje u područjima podložnim riziku, kao i uspostavljanje zakonskog sistema koji bi definisao koje dodatne poslove policajci smiju obavljati, a koji nisu u skladu sa policijskim dužnostima i ograničavanje rizika od sukoba interesa kada policijski službenici napuste Graničnu policiju ili SIPA-u.

GRECO dodaje i da je potrebno preispitati i ojačati zaštitu uzbunjivača.

Primjenu preporuka upućenih Bosni i Hercegovini GRECO će ocjenjivati 2024. godine kroz svoju proceduru usklađenosti, navodi se u izvještaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!