Problemi u borbi s korupcijom: GRECO objavio izvještaj o BiH, izdate i preporuke

Vijesti 08. jun 202310:02 0 komentara
N1

Bosna i Hercegovina ostvarila je samo djelimičan napredak kada je u pitanu sprječavanje korupcije među parlamentarnim zastupnicima, sudijama i tužiocima. Od petnaest preporuka iz Izvještaja Četvrtog kruga evaluacije Grupa zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) pri Vijeću Evrope, samo je jedna realizirana na zadovoljavajući način. Djelomično je provedeno 8 preporuka, a 6 preporuka je ostalo neprovedeno.

Kako se navodi, djelimično su provedene preporuke koje se odnose na javne nabavke i transparentnost postupaka, pravila ponašanja za poslanike, prijavu imovine i finansijskih podataka, usklađivanje zakonskih odredbi u Federaciji, Republici Srpskoj i disktriktu Brčko, jačanje Ureda disciplinskog tužioca, ali i tri preporuke koje s odnose na sudije i tužioce: jačanje etike i integriteta, izrada propisa za sprečavanje sukoba interesa i stvaranje sistema ocenjivanja rada i napredovanja.

Preporuke koje s odnose na usklađivanje propisa o sukobu interesa u celoj zemlji, prijavu korupcije i sukoba interesa, stvaranje savjetodavnog sistema uz slučajevima sukoba interesa, jačanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ali i osiguravanje finansiranja njihovog rada i analiza godisnjih podataka -nisu sprovedene.

Jedna preporuka kod koje stoji ocjena da je “realizirana na zadovoljavajući način” odnosi se na “razvijanje komunikacijske politike o načinu komuniciranja sudija i tužilaca s medijima i relevantnim organizacijama civilnog društva, uključujući i opće smjernice te obuku”.

Inačle, čak četiri preporuke koje se odnose na sprečavanje sukoba interesa ostale su bez bilo kakvog odgovora bh. vlasti.

Preporuke da propisi o sukobu interesa usklade na teritoriji cijele države, objedine zahtjevi za objavu finansijskih podataka, uvede obaveza prijavljivanja imovine bliskih rođaka i osiguravanje pristupa tim informacijama, da se sistemi za objavljivanje podataka spoje sa mehanizmom za kontrolu i uvedu odgovarajuće sankcije za lažno prijavljivanje, kao i preporuka o osnivanju nezavisnog savjetodavnog, nadzornog i provedbenog sistema za slučaj sukoba interesa ostale su bez bilo kakvog odgovora.

“Vlasti nisu dostavile bilo kakve nove informacije vezane za ovu preporuku”, navodi se u izveštaju čak četiri puta.

U zaključcima izvještaja GRECO izdvaja izostanak opipljivog napretka u primeni GRECO-vih preporuka u pogledu parlamentarnih zastupnika.

“GRECO sa zažaljenjem konstatira da još uvijek nije usvojen nacrt Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je trebao tretirati neke od aspekata predmetnih preporuka, a koji tek treba da se uvrsti u aktuelno zakonodavstvo. Usvajanje obuhvatnog zakona o sprječavanju sukoba interesa na nivou Distrikta Brčko predstavlja pozitivan iskorak, ali je ograničen isključivo na jedan od entiteta”, navodi se u izvještaju i dodaje da ništa nije urađeno ni na provođenju Kodeksa ponašanja za parlamentarce te provjeru imovinskih kartona parlamentarnih zastupnika.

Iz GRECO naglašavaju da je bilo “nekih novih pozitivnih razvoja” u pogledu sudija i tužioca, ali navode da je nacrt ključnog zakona – Zakona o izmjenama i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću – već dugo na čekanju, pa traže da njegovo usvajanje bude jedan od prioritetnih zadataka.

“BiH nije u dovoljnoj meri ostvarila opći napredak u provođenju preporuka Grupe zemalja za borbu protiv korupcije nakon prethonog Privremenog izvještaja o usklađenosti”, pa GRECO zaključuje da je “veoma nizak nivo usklađenosti sa preporukama” i dalje “globalno nezadovoljavajući”.

GRECO poziva šefa delegacije Bosne i Hercegovine da izvještaj o napretku u provođenju istaknutih preporuka dostavi najkasnije do 31. marta naredne godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!