Problemi u diplomatskoj mreži: Ko je preči – ministar ili član Predsjedništva?

Vijesti 12. jun 202120:01 4 komentara

Novi stari problemi u diplomatskoj mreži BiH. Ko je preči, direktno nadređeni - Ministar spoljnih poslova ili član Predsjedništva koji je predložio imenovanog ambasadora. Za mnoge nema dileme, slijedi se politički stav. Poštovaće se i stav Predsjedavajućeg Predsjedništva, kaže ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković, ali, kako navodi, on treba da se tako i ponaša.

Džaferović i Komšić u Podgorici bez Dodika. Dodik sam sa Sergejom Lavrovim u Sarajevu. Slike su koje šalju jasnu poruku- spoljna politika BiH ne ide u jednom smijeru. Da nisu na istoj talasnoj dužini pokazuju i izjave.

“Mi i dalje mislimo da je BiH teško održiva zemlja iz niza razloga koji potvrđuju da se gotovo svakodnevno, pa i nedavno, nastupom Svena Alkalaja na sjednici Savjeta Bezbjednosti, čime su porušene procedure, čime je ukinut ranije postignut konsenzus o tome, da nema nastupa, ako nema dogovora”, kazao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BIH.

“Nisu ni svi uposlenici, ni namještenici, ni diplomate pripadnici iste političke partije. On doista jeste Predsjedavajući Predsjedništva BiH. Ali treba da se ponaša kao predsjedavajući. I mi ćemo svi to poštivati. I ambasador Alkalaj, i ja, i svi ostali”, kazala je Bisera Turković, ministrica spoljnih poslova.

“Ova izjava bombastična izjava Dodika je bila istup i reakcija njegovog gnjeva što mu se neke stvari ne ostvaruju i neke panike koja je i u njegovim redovima vezano za predstojeće izbore i smanjenu popularnost SNSD-a”, kazao je Sven Alkalaj, ambasador BiH u UN.

Koga ambasadori radije slušaju?

Prošli saziv ostaće upamćen po tome što je ambasadorka BiH u Hagu Mirsada Čolaković, na zahtjev tadašnjeg člana Predsjedništva odbila da proslijedi pismo tadašnjeg ministra Igora Crnadka Međunarodnom sudu pravde povodom odluke Bakira Izetbegovića da tom sudu preda reviziju tužbe protiv Srbije.

“U pitanju je jedna uzurpacija institucija, privatizacija institucija, i vidi se da gospodin Izetbegović smatra da institucije pripadaju isključivo Bošnjacima. Očigledno da oni smatraju da smo mi tu privremeno”, kazao je u februaru 2017. godine Igor Crnadak, tadašnji ministar spoljnih poslova.

Da politički izabrani ambasadori radije biraju poslušati one koji su ih predložili u Predsjedništvu potvrdila je i akutelna ministrica.

Pojedini ambasadori smatraju da je jedini način komunikacije, komunikacija sa članom Predsjedništva koji ih je predložio da budu imenovani. To nije dobro, jer na kraju, sredstva i plate i komunikacija se dobija iz Ministarstva spoljnih poslova.

Problemi u diplomatskoj mreži

No, sudeći prema onome što kaže ambasador Alkalaj, događa se da oko pitanja na koji bi trebalo Predsjedništvo dati odgovor izostane instrukcija. U tom da se posavjetuju sa trećom stranom, ne vidi ništa sporno ministrica Turković.

“Pošto se Predsjedništvo ne sastaje, nemamo tih instrukcija kako i šta i onda se mi u najboljem dijelu konsultiramo sa ambasadorima iz EU i vidimo da li je to u duhu principa na našem putu ka EU”, kazao je Alkalaj.

“Ako smo se mi strateški opredjelili da budemo član EU, naravno da će oni u razgovorima, ne mislim da je to dobra forma, ali će vjerovatno razgovarati sa kolegamam, šta je pametno, a šta nije”, smatra Turković.

“Ono što bi trebala diplomatsko konzularna predstavništva raditi u svijetu jeste da budu stvarno lice, ne samo lice već i obraz BiH u svijetu, a ne nikako da nas sramote”, izjavio je Josip Grubeša, ministar Pravde BiH.

U ovom sukobu bh. diplomata, dominiraju imenovani ispred SDA i SNSD-a. HDZ-ovi predstavnici smjenjeni su nakon povratka Željka Komšića u Predsjedništvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare