Problemi za bh. državljane u Sloveniji: U BiH ne možemo, ovdje nismo poželjni

Vijesti 03. jun 202118:53 1 komentar

Donošenjem izmjena Zakona o strancima u Sloveniji, strani studenti u ovoj zemlji, ali i radnici, među kojima su i naši državljani, suočeni su s velikim problemom. U praksi, to znači da studenti moraju dokazati postojanje finansijskih sredstava u iznosu od 5.000 evra, da bi dobili dozvolu boravka u ovoj zemlji, za razliku od dosadašnjih propisa, gdje se pismenom izjavom roditelja ili zakonskih zastupnika mogla dokazati dovoljna sredstva za život tokom studija. S druge strane, čeka se odgovor nadležnih - da li je ovo konačna odluka.

Prema novom zakonu, ako budući student želi da dobije vizu, mora da ima na računu nešto manje od 5.000 evra godišnje. Samim tim, za studentski boravak u ovoj zemllji, više nije dovoljno garantno pismo roditelja ili staratelja, koje dokazuje dovoljno sredstava.

N1

“Trenutna situacija je sama po sebi vrlo teška, tako da taj novi zakon, tj. novi uslov za dobijanje vize, predstavlja jedan veliki finansijski problem, kako za nas studente, tako i za naše roditelje. Na samom početku zahtijevaju veliki novac, pet hiljada evra, za cijelu godinu, što je nekih 402 evra mjesečno”, kazala je Adelisa Kurtić, student Ekonomskog poslovnog fakulteta.

Međutim, strani studenti i dalje imaju pravo na studentske olakšice, budući da je na nekim fakultetima studiranje besplatno.

“Osim što plaćamo 25 evra godišnje upis, ništa drugo. Uz to imamo još studentske bonove u svim restoranima, u svim kafićima… Tako je i za prevoz… Takođe, imamo još studentski posao jer svaki student koji dođe ovdje u roku od mjesec dana može sebi da nađe posao”, dodala je Kurtić.

Pregovori da se odluka ublaži

Zbog zakonskih izmjena, visoko obrazovanje u Sloveniji pretrpiće najveću štetu, upozorili su i iz tamošnje Studentske organizacije. Poručuju da konstantno pregovaraju s nadležnima, kako bi ova sporna odluka bila ublažena ili barem prolongirana.

N1

“Mi vidimo to kao jedan veliki problem i 100 posto možemo reći da će manje studenata iz inostranstva odlučiti da dolaze i da studiraju ovdje kod nas, u Sloveniji. Stvar je u tome da tu ima još puno interpretacija koje nisu u istom pravcu. Neke govore da će trebati da se dokazuju, neke i da ne. Neke stvari su još i oko prolongiranja za one što su već tu, u Sloveniji, tako da smo mi već pisali Ministarstvu za unutrašnje poslove oko toga i još čekamo zvaničan odgovor”, kazao je Andrej Pirjevec, predsjednik ŠOS.

Novi zakon ne predstavlja kamen spoticanja samo studentima, nego i radnicima iz naše zemlje.

N1

“Znači, ja sad za vizu trebam imati 406 evra po osobi. Nas četvoro je u porodici, samim tim, nemamo taj prosjek. Suprug samo radi, ne uzima se u obzir doplatak. Znači, mi faktički ne ispunjavamo uslove da možemo apsolutno predati vizu da bi opstali ovdje na godišnjem nivou. Ne znamo kud, šta, gdje. Tamo, u svoju zemlju ne možemo, ovdje nismo poželjni”, istakla je Smiljana Jovanović iz Ljubljane.

Izmjene i dopune Zakona o strancima, kojima se pooštravaju uslovi za njihov boravak u Sloveniji, stupile su na snagu prošlog četvrtka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare