Problemi zbog američkih sankcija – Infinity: 800 radnih mjesta je upitno

Vijesti 26. jun 202419:57 0 komentara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iskoristio je svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo preko kompanija povezanih s njim i njegovim sinom Igorom, navedeno je između ostalog u obrazloženju posljednjih američkih sankcija za mnoge firme u RS povezane s Dodikom. Upravo danas se oglasila jedna od tih kompanija - Infinity. Negirali su da je sin predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Igor, u bilo kakvom odnosu s njima te priznaju da su im sankcije naštetile - 800 radnih mjesta je upitno. Na udaru su i firme te grupacije u Srbiji.

Od sistema E-bebe, do pametnog parkinga, IT rješenja za Poresku, ili Geodetsku upravu, Elektroprenos, ili Elektroprivredu, Šume RS, nizali su se godinama projekti kompanije Prointer, uglavnom u javnoj sferi.

Priznali su i danas na konferenciji za medije da se 90% poslovanja odnosi na javni sektor. Srećnici na tenderima u problemu su zbog američkih sankcija, jer im banke gase račune. Ne samo Prointeru već i drugim članicima Infinity International grupacije. Ugroženo je kažu ukupno 800 radnika.

Blokirani računi Una TV u Srbiji: Dospjeli pod američke sankcije zbog veze sa Miloradom Dodikom

“Razgovaramo sa zaposlenima, koji su blago rečeno u šoku. Suvišno je da pričam da na osnovu primanja iz naše kompanije hrane svoje porodice, velika većina ima kredite, ili aplicira za kredite, a iznad glave su im upitnici šta dalje i kako dalje”, kaže Vladimir Perišić, direktor kompanije Prointer ITSS.

Radnicima su isplatili dvije plate, a nakon što je stopostoni vlasnik grupacije Đorđe Đurić istupio, traži se model da kompaniju preuzmu radnici, današnji direktori, koji su firmu i stvarali.

“Moram da kažem da trenutno preko 20 ljudi ima iz grupacije iz menadžmenta, da s gdinom Đurićem nađemo neki model da nastavimo da radimo. Definitivno da Infinity neće moći da nastavi dalje da postoji kao takav, sankcije su učinile svoje. Koji će model biti, vidjećemo u narednom periodu, tražićemo održiv model. Igor Dodik nema nikakvo vlasništvo u vezi sa našom kompanijom, nikakav status nema”, kaže Bojan Vujić, predsjednik Uprave Infinity International Group.

Ni vlasnik, ni suvlasnik, ni radnik, ni saradnik nije Igor Dodik u bilo kojoj kompaniju unutar sankcionisane grupacije, tvrde. Njegov otac Milorad, je 2019. godine govorio drugačije u NSRS.

“On nije ni vlasnik ni ovlašteno lice (Prointera), ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode”, kazao je Dodik u julu 2019. godine.

Čak je priznao i da njegov sin pokušava da radi posao u medijima u momentu kada se razvijala Una TV. I taj medij je u problemu. U Srbiji su im ugasili račune, a počelo je i gašenje mailova povezanih sa Microsoft nalogom, nezvanično se saznaje.

Negiraju da su Dodikovi vlasnici koji iz sjene vuku poteze u pomenutim kompanijama. Tvrde da je 90% njihovih vendora evropski, ili američki. Svojevremeno su tražili i prijem u Američku privrednu komoru, bez odgovora. Danas bi, ako treba, sjeli i sa američkim ambasadorom Majklom Marfijem.

“Koristim ovu priliku da pozovem i američkog ambasadora, ili bilo koga iz ambasade i u Sarajevu i u Banjaluci, na formalni, neformalni sastanak, tv duel, kafu, ručak, doručak, bilo koji oblik sastanka koji im odgovara. Nemamo šta da krijemo. Sve što radimo, dostupno je, transparetno je. Nama nije namjera da se igramo mačke i miša s američkom ambasadom u BiH. Nije želja da nešto sakrijemo, prepakujemo, stavimo rozu mašnu… Želimo da nađemo održiv model da firme nastave da rade”, ističe Bojan Vujić.

Prointer, Infinity Media, K-2, Kaldera Company, Una TV, uz njih i kompanija Sirius koja je dobila posao digitalizacije u državi, u problemu su. Dematovali su da su povezane firme ostvarile profit od 500 miliona KM.

Prvosankcionisani Milorad Dodik sve vidi kao neprihvatljivo nametanje američke volje:

“Ako je kriterijum da se neko zna sa mnom, onda je… Znate se i vi, pa možete biti sankcionisani. Nije vam preporučljivo da se sa mnom gledate, pozdravljate. To je izmišljotina koja samo kaubojima pada na pamet. Vidjećemo. Narod kod nas kaže: Ono što te ne ubije, to te ojača. Ponosan sam na svog sina, na ono što je on postigao.”

Nezadovoljan je ističe s poltronstvom institucija, banaka i drugih ka Amerikancima i njihovim monopolističkim namjerama. Agencija za bankarstvo RS, ne oglašava se, a radnici pomenutih kompanija ne mogu podići kredite, niti primiti plate.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!