Pročitajte kakvo je oružje zaplijenila tuzlanska i zenička policija

Vijesti 08. maj 202316:55 0 komentara
MUP/Ilustracija

U sklopu redovnih poslova i aktivnosti, Uprava policije MUP Tuzlanskog kantona vrši zaplijene nelegalnog oružja, prilikom operativnih akcija, pretresanja, ograničavanja kretanja-racija, i drugo. Tako je u toku 2022.godine, oduzeto ukupno 63 komada vatrenog oružja,od čega 1 teško oružje, 5 automatskih pušaka, 9 ostalih vrsta pušaka, 44 pištolja a ostalo su lovačke puške i ostale vrste pušaka, nije bilo nelegalno oduzetih eksplozivnih naparava, a oduzeto je 684 komada municije.

Tokom 2021. godine oduzeto je 123 komada vatrenog oružja,od čega najviše pištolja, ukupno 66 komada i 8 automatskih pušaka, 30 komada eksplozivnih naprava (ručne i tromblonske mine)i 452komada drugih eksplozivnih naprava,te i 6683 komada municije.

“U 2022. godini evidentirano je 43 krivična djela iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. U okviru prethodnih kampanji o štetnosti oružja i municije koje su provedene tokom 2022. godine, građani su kontinuirano upozoravani na štetnost oružja i municije, a posebno da nelegalno držanje predstavlja krivično djelo, kao i da mogu predati isto u skladu sa članom 70. Zakona o oružju, bez sankcije. Međutim, takvo predato oružje ne može se legalizovati, a Zakon o amnestiji, koji za sada nije donešen, eventualno bi dao mogućnost registracije nelegalno posjedovanog i predatog oružja. Prema našim raspoloživim evidencijama, u toku 2022. godine, jedno krivično djelo iz člana 166 KZ FBiH, Ubistvo, počinjeno je nelagalnim oružjem”, naveli su iz MUP-a TK za N1.

Članom 70. Zakona o oružju TK-a je data mogućnost predaje nelagalnog oružja i eksplozivnih sredstava i municije bez sankcije. U suprotnom, nelagalno posjedovanje oružja kažnjivo je kaznom zatvora od tri mjeseca do dvije godine za fizička lica, (po članu 73. istog Zakona kažnjavaju se pravna lica i odgovorna lica u pravnom licu) kao i po članu 371. KZ FBiH-Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, gdje je propisana i kazna zatvora do 10 godina zatvora.

U 2022. godini, na području Zeničko-dobojskog Kantona je oduzeto slijedeće nelegalno posjedovano oružje: jedan komad teškog oružja, 6 automatskih pušaka, 3 poluautomatske, jedna puška M-48, 40 lovačkih, te 16 pušaka ostalih vrsta, 49 pištolja, 4 ručne bombe, 8 eksplozivnih sredstava, 64 komada hladnog oružja, 22 boksera, 42 druga predmeta pogodna za nanošenje povreda, 1.639 komada municije, te 222 petarde.

“Podsjećamo da, prema važećim zakonskim propisima, lica koja nelegalno posjeduju oružje, su dužna takvo oružje prijaviti nadležnoj policijskoj
stanici radi predaje istog i u takvim slučajevima, a prije poduzimanja istražnih radnji od strane policije, neće biti krivično gonjeni zbog nezakonitog posjedovanja oružja. Ovo predstavlja olakšavajuće okolnosti za građane jer mogu, bez ikakvih posljedica policiji predati nelegalno oružje koje posjeduju”, naveli su za N1 iz MUP-a ZDK.

Za prekršaje određene Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u Zeničko-dobojskom kantonu određene su novčane kazne kao i
zaštitne mjere za fizička lica i to u iznosu od 200 KM do 1.000 KM te za pravna lica u iznosu od 3.000 KM do 15.000 KM.

Krivični zakon Federacije BiH u članu 371. (Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija), za onog ko neovlašteno izradi, prepravi,
proda, nabavi ili razmijeni vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije, ili ko neovlašteno drži vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena, predviđa kaznu zatvora u trajanju do tri godine, odnosno, ukoliko se radi o kvalifikatornom obliku krivičnog djela, kazna zatvora je predviđena u trajanju od jedne do deset godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!