Prodanović o kandidaturi za načelnika Bratunca: Moj glavni i jedini motiv

Vijesti 01. feb 202318:15 0 komentara
N1

Kandidati za mjesto načelnika opštine Bratunac su Lazar Prodanović, iz SNSD-a, te nezavisni kandidat i bivši načelnik Srđan Rankić. N1 je pozvao oba kandidata kako bi sučelili svoja mišljenja i stavove, međutim odazvao se samo kandidat SNSD-a. Srđan Rankić nije odgovarao ni na naše mailove, ni na pozive, a ni na poruke koje smo mu poslali tim povodom.

“Bilo bi mi zadovoljstvo da je tu protukandidat, da ukrstimo argumente i objasnimo građanima stvari vezane za izbore. Poznajem protukandidata, ne puno, ali ga znam duži niz godina”, kazao je Prodanović za N1.

Dugo vremena traje konfliktna situacija u Bratuncu, različite argumente s jedne strane od odbornika prema načelniku i obratno. Žao mi je što je u takvoj atmosferi izgubljeno 2 godine, u konfrontacijama, a malo vremena je provedeno u radu u interesu građana“.

Kaže da postoji dovoljan broj argumenata o zloupotrebi službenog položaja.

Postoji apsolutno dovoljan broj argumenata o zloupotrebi službenog položaja i ovlaštenja. Ja lično se neću miješati, ali želim reći da sam imao poruka od saradnika opozvanog načelnika: Ako bih spreman bio da tolerišem takve aktivnosti, postoji spremnost o povlačenju kandidature. Rekao sam da mi to ne pada na pamet, da štitim bilo koga u zloupotrebama, čak kad bi se radilo o najbližim članovima porodice“.

Prodanović je imao i “ponudu” za načelnika koji je opozvan.

Pozivam opozvanog načelnika, ako smatra da ja i porodica imamo bilo kakvu nekretninu van BiH, ja mu je apsolutno poklanjam. Sutra da vi budete za Bratunac, Zvornik, Beograd. Ja imam 42 godine radnog staža, supruga i djeca i ja ukupno imamo više od 110 godina radnog staža. Ako je tačno da ja imam u Londonu i Beču stan, ja opozvanom načelniku taj stan poklanjam i sutra idemo da to ovjerimo kod notara. Ako to nije tačno, jedino bih zahtjevao da se izgrađena vila u funkciji tipičnih mafijaških struktura na bespravnom zemljištu i bez građevinske dozvole, nakon toga da je organi raznesu dinamitom“.

Radi se o vili Srđana Rankića. Da ukažemo da se Šilerova ulica i zgrada u Šilerovoj ulici gdje je ukrao 4 kilometra vodovodne mreže i proveo sebi vodu. Ako ovo nije tačno, neka me tuži. Ili neka ustupi proizvodnu halu koju je izgradio na putu prema mostu Bratoljubi, to su objekti izgrađeni za manje od godinu i pol mandata. Ta dva objekta koštaju najmanje 3 miliona maraka, bespravno i bez dozvole“.

Zašto istražni organi ne rade na tome?

Ako se ovo toleriše, onda mi živimo u društvu gdje ne postoje kažnjive stvari“.

Šta vas je ponukalo da uđete u ovu borbu?

Ja sam bio osam godina u NSRS, imao sam vrhunsku hiruršku karijeru, više od 7.000 operacija, ostvario sam i profesionalne i političke snove, htio bih reći da sam u ratu spasio pacijenta spasio sa ranjenim srcem koji i dan danas živi. Razlog zašto sam kandidovan na ovu poziciju je molba predsjednika RS, predsjednice i predsjednika vlade kako bi stabilizovali političku situaciju. Bratunac kao važna opština u RS i u BiH zaslužuje više od ovoga što je sada. To je jedini moj motiv“.

Ne smatram civilizacijskom vrijednšću da je uspjeh kada se kaže da je u Bratuncu postignut kolosalni uspjeh kada se kaže da je iz participacije u lokalnoj vlasti isključeni pripadnici jednog konstitutivnog naroda. Nestabilne političke većine su idealan način za različite ucjene. Mene niko nikada nije ucjenjivao niti reketirao za bilo šta“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!