Prof. Spahić-Šiljak: Nasilje uništava obitelj, a ne utjecaji sa Zapada

Vijesti 11. sep 202322:09 0 komentara

Profesorica rodnih studija i programska direktorica TPO Fondacije Zilka Spahić Šiljak bila je gošća emisije Izvan okvira na N1, gdje je govorila o rodno-zasnovanom nasilju, kao i implementaciji rodne perspektive na univerzitete širom BiH i regiona.

Profesorica Spahić-Šiljak, govoreći o rastućem antirodnom pokretu i manipulacijama o Zapadu koji je prijetnja tradicionalnim vrijednostima, rekla je da je obiteljsko nasilje najveća prijetnja opstanku obitelji.

“Nasilje uništava obitelj, a ne Zapad niti ideje sa Zapada”, rekla je Spahić Šiljak u emisiji Izvan okvira.

Obrazovanje i politika

Komentarisala je i primjedbe bosanskohercegovačke dijaspore na račun zapadnih kurikuluma obrazovanja:

“Konstantno slušam, posebno od naše dijaspore, kako je štetno ono što se nudi u školama zapadnih zemalja jer tamo navodno propagiraju druge virjednosti, a ne obiteljske koje su ‘imamnentne našim prostorima i garant našeg opstanka’. Ali garant našeg opstanka je zdrava obitelj, a ne obitelj u kojoj će vladati samovolja i u kojoj će neko da trpi nasilje”, dodala je profesorica rodnih studija i istraživačica Zilka Spahić-Šiljak.

Govorila je o tome da su žene podzastupljene u političkom životu BiH.

Istražujući dokumentaciju sudjelovanja žena u političkom životu u Jugoslaviji uvidjela je – kaže – da je taj procenat bio oko 24 posto, a onda nakon prvih višestranačkih izbora taj procenat je pao na svega nekoliko posto.

“Poslije rata, u BiH, mi smo imali samo jednu ženu u parlamnentu: bila je to profesorica Mediha Filipović”, kaže Spahić Šiljak za N1.

“Konstantno govorim studenticam ai studentima da jednom izborena prava ne znači njihovo vječno trajanje. Naš nemar će neko iskoristiti i oduzeti nam pravo, a tome svjedočimo danas diljem svijeta, kao što je slučaj sa reproduktivnim pravima”, rekla je dodavši da je sve jači antirodni pokret u posljednjih dvadesetak godina.

“Insistira se na retradicionalizaciji, povratku na staro i, uvjetno kazano, na prirodne rodne uloge. Poručuje se ženama da ono što su postigle nije bitno”, rekla je Spahić Šiljak za N1.

Profesorica Spahić Šiljak u okviru redovnih aktivnosti radi kao voditeljica UNIGEM projekta koji predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice kao i studente i studentice na univerzitetimau Bosni i Hercegovini i regiji.

N1, Izvan okvira, 11.9.2023.

Oblasti kojima se bavi uključuju teme roda, religije, ljudskih prava, politike, i izgradnje mira, sa višegodišnjim iskustvom djelovanja u vladinom i nevladinom sektoru i akademskoj zajednici. Radila je kao predavačica i istraživačica na Harvard Univerzitetu i Stanford Univerzitetu u Americi, a prije toga je šest godina vodila program Religijskih studija na Univerzitetu u Sarajevu.

Gostujuća je profesorica na Univerzitetu Roehampton u Londonu i predaje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!