Profesor Dizdarević o atentatu na Trumpa: Sreća u nesreći da je loš strijelac u pitanju

Vijesti 15. jul 202418:51 0 komentara
AP Photo/Gene J. Puskar

Donald Trump, bivši predsjednik i aktuelni kandidat za predsjednika SAD-a, u subotu je okrznut metkom u napadu na predizbornom skupu u Butleru, a jedan posjetitelj i napadač su ubijeni. O ovom atentatu govorio je za N1 stručnjak za sigurnost, profesor kriminalističke psihologije, Sandi Dizdarević.

Pokušaj atentata na Donalda Trumpa je izazvao brojne reakcije javnosti. Sandi Dizdarević je za N1 komentarisao profil napadača.

“Postojala je sreća u nesreći da je loš strijelac u pitanju. Da se radilo o profesionalcu danas bismo najvjerovatnije govorili o tragičnom događaju sa smrtnim ishodom. Udaljenost od 150 metara je za profesionalca ništa. Puška koju je napadač koristio je AR-15, automatska puška proizvedena u SAD-u, za upotrebu u gradskoj borbi. Nije predviđena za korištenje snajperskih hitaca.”

Iznenađujuće je to da je napadač neopažen sa puškom prišao tako blizu skupu.

“To je interesantno i začuđujuće. Analizom snimaka možemo iznijeti nekoliko zaključaka: desili su se mnogi propusti. To su propusti u organizaciji, propusti u stadiju samog učinjenju djela. Radi se o potpuno neosiguranom prostoru koji je morao biti pokriven. Došlo je do potpunog zakazivanja tajne službe SAD-a, nije uspjela isplanirati i prikupiti obavještajne podatke kako bi adekvatno zaštitili gospodina Trumpa. Sigurnosno vozilo za izlaz u kritičnim situacijama ostavljeno je pored samih građana”, rekao je Dizdarević, dodavši da bi “ovaj događaj mogao biti okidač za novi val nasilja u SAD-u, ali i izvan SAD-a, što bi se moglo odraziti i na područje zemalja Zapadnog Balkana.”

Sandi Dizdarević (N1)

Prokomentarisao je i zavjere koje su se pojavile na društvenim mrežama u vezi sa ovim događajem.

“Teorije zavjere su prirodne reakcije. Sasvim je logično kada su u pitanju SAD da će doći do mnogih teorija. Nisam sklon takvim teorijama, a siguran sam da će SAD napraviti temeljitu istragu.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!