Profesor Nerzuk Ćurak za N1: Mogući novi svjetski poredak će biti gori od postojećeg

Vijesti 02. okt 202420:55 0 komentara
N1

Gost Pressinga na N1 bio je univerzitetski profesor Nerzuk Ćurak koji je govorio o aktuelnim dešavanjima u svijetu posebno nakon sinoćnjeg napada Irana na Izrael.

“Negdje možemo konstatovati da je svijet na nizbrdici i da prisustvujemo konstituciji mogućeg novog svjetskog poretka koji će biti gori od postojećeg”, kazao je Ćurak na početku emisije i pojasnio:

“To znači da će biti svijet na kojem rade radikalne političke ideologije. Nažalost, većina njih je u Evropi i pokušavaju da konstituišu novi svijet u kojem će multilateralizam biti ukinut, nasilan ulazak u druge zemlje biti dozvoljen i nastupiti novo doba koje će poništiti vrijednosti liberalnih demokratskih društava”.

Ćurak je kazao da narod postaje svjestan lošeg izbora tek onda kada se desi najgore.

Narod biva svjestan lošeg izbora tek kada se desi najgore, a u trenutku kada glasaju iz nekog straha od migracija, egzistencije, simboličkih strahova oni ne primjećuju gdje to ide. Moramo uvažiti da je nastao novi svijet. Putin je jednog dana ušetao u drugu državu, Izrael vrši aneksije i okupacije. Doseljenici izraelski kradu tuđu zemlju i nema sankcija. Međunarodnog prava nema. Male države kao BiH nema drugog rješenja osim da grade veze, komunikacijsku osnovu koja će nam omogućiti da budemo dio pobjedničke strane“.

“Ne mora nužno uvijek biti do političara”

Ćurak je dodao da je politika najvažnija ljudska djelatnost, ali da ne mora uvijek nužno biti do političara.

“Najbolje ljude naše zemlje troše. Mi još nismo došli do toga da će političari prihvatiti ideje koje dolaze iz drugog spektra. Ne mora uvijek nužno biti do političara, ali moramo se složiti da kao politika kao najvažnija ljudska djelatnost u našim uvjetima takva da ne morate imati nikakvu kompetenciju da se bavite politikom”.

Ovo je namjera autoritarnih režima koji žele uvjeriti svijet da su ovakvi režimi bolji od liberalne demokratije. Olako se gledalo na te procese u kojima su autoritarni režimi odlučili da će uvjeriti građane svijeta da su bolji od demokratije“.

Podsjetio je i na nedavnu izjavu Viktora Orbana.

“Mnogima je promakla Orbanova izjava prije mjesec dana kazavši da je bitno da što više američkih građana izađe na izbore jer nakon toga možda više neće biti izbora. To je ta autoritarna koncepcija”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!