Profesor Rabkin o Lev Tahoru: Nisu opasnost, oni su pacifisti prije svega

Vijesti 03. feb 202209:35 > 10:28 0 komentara
F. Z./N1

Prof. historije iz Montreala Yakov Rabkin grupu Lev Tahor prati i izučava više od 40 godina. Ulazio je u njihove domove, prisustvovao molitvenim obredima i sklapanju brakova u ovoj zajednici. Za N1 je govorio o iskustvima sa grupom Lev Tahor.

Kako je kazao profesor Rabkin, ova grupa mu je privukla pažnju kada je radio na knjizi.

Grupa Lev Tahor mi je privukla pažnju kada sam radio na knjizi. Htio sam da se bavim pitanjima Jevreja koji su cionisti, koji ne priznaju državu Izrael. Rekli su mi da je u blizini Montreala takva jedna grupa i otišao sam da razgovaram s njima. Prilično su strogi u svom poštovanju, mislim da su slični hasidskim grupama, ali opet ponavljam oni su strožiji. Sami pripremaju hranu, njihove molitve su mnogo duže od drugih grupa Jevreja“.

“To što su ih novi mediji nazvali “ultra ortodoksnim” ne volim taj termin jer sadrži osudu, ali je najbliži. Oni su vrlo strogi u svom ponašanju i protivljenju državi Izrael”, dodaje profesor Rabkin.

Kaže da je više puta posjetio njihovo naselje blizu Montreala.

Bio sam tamo mnogo puta, posjetio sam ih blizu Montreala i moj direktan kontakt s njima je bio kada su napustili Kanadu. Nekoliko puta sam boravio na njihovom imanju. Nikada nisam vidio ništa što bih nazvao zlostavljanjem djece, ali opet ove stvari se ne dešavaju u javnosti. Znam da su ih vlasti u Kvebeku pregledavali više od godinu dana i nikada ništa nisu našli. Znam da to nikada nije dokazano“.

Ističe da je ovoj grupi teško da se priviknu na socijalne norme današnjeg svijeta.

“Kada sam bio u blizini Montreala, samo ušetate u selo i možete da radite šta hoćete, to nije zatvor. Nije im teško fizički otići, ali je teško da se priviknu socijalno. Obrazovanje koje prime nije dovoljno za djelovanje u modernom svijetu”.

“Pravi problem je obrazovanje jer oni djeci ne pružaju dovoljno obrazovanja i to ih drži zatvorenim, ali to se praktično dešava u svakoj hasidskoj grupi”.

Profesor je dodao da ne vidi kako ova grupa može predstavljati opasnost po okolinu, posebno jer su pacifisti.

Oni su svoje ponašanje bazirali na strogom tumačenju judaističkih izvora, tako njihova jutarnja traje otprilike 2,5 sata, dok je u sinagogi otprilike 40 minuta. Strogi su što se tiče spolova, muškarci i žene su odvojene.

Mislim da su oni vrlo izolirani i nemaju zaista veze sa vanjskim svijetom. Prvi put čujem da mogu predstavljati opasnost po okolinu. Ne vidim kako mogu biti opasnost za bilo koga, jer su prije svega super pacifisti“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!