Profesor Zubić za N1: Ovo je geološki trusno područje, kako vlast uvijek iznenadi zemljotres?

Vijesti 14. mar 202412:32 0 komentara

Jak zemljotres probudio je jutros oko 4:06 sati građane Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Zemljotres je trajao nekoliko sekundi, a prema podacima EMSC-a, epicentar je bio udaljen 22 km sjeveroistočno od Bileće. Načelnik Bileće je rekao da je obišao pogođena naselja četiri sata poslije potresa, ali da nije evidentirana nikakva šteta. O zemljotresu smo razgovarali sa profesorom Vedranom Zubićem, koji je dao više informacija o ovom fenomenu.

Zemljotres je prije svega – trusni val – val koji prolazi kroz litosferu baš kao što se i na vodi formiraju valovi. Često zaboravljamo da valovi mogu prolaziti i kroz čvrsta tijela koji poslije mogu biti zvučni, pa tako nekada možemo i “čuti zemljotres”.

“Regija koja je bila centar potresa, granični pojas prema Crnoj Gori, sjeverozapadno od doline rijeke Pive, to je regija koja se nalazi u vanjskim Dinaridima i veoma je trusno područje. Jadranska mikroploča je kriva za izdizanje mladih vjenačnih planina. Zona Maglić-Bioč, upravo je tu bio epicentar”, kaže Zubić.

Zubić dalje pojašnjava da se ovdje radi o krečnjačkoj podlozi koja je veoma rastresita i lako je izbaciti iz normalnog težišta.

Profesor Zubić ističe da s razlogom postoji narodna fraza “gubi tlo pod nogama” jer bilo koji element koji nas destabilizira iz naše gravitacije će izazvati paniku. Čak i plitak zemljotres može biti jak, a upravo reverzibilni potresi mogu biti opasniji, ne jačinom. Svi zemljotresi do 70 km se smatraju plitkim.

Ovakvih zemljotresa ima otprilike dva dnevno. Zemljotres koji poslije dođe može napraviti veće probleme, poput klizižta, rastrešenih cesta i slično.

“Trebalo je ranije razmišljati o tome”

Ovo trusno područje, kaže profesor, srećom nije veliki urbani prostor, stoga nema neke materijalne štete, “ali svakako je važnije da nema ljudskih povreda”.

Također, ova geološka regija nalazi se na rasjednoj zoni: “kada krenete od Foče ka jugoistoku, tu se pokazuje taj rasjed, to je ta zona kod rijeke Pive i tu uvijek možete osjetiti zemljotres“, pojašnjava on.

Međutim, važno je naglasiti da su ove pojave normalne, te da su reverzibilni potresi normalni i da se tlo neće smiriti. “Kod nas sve zavisi od “na svu sreću”, ali ne možemo hvatati tektonske ploče. Ovi koji su se sastali danas, trebali su se sastati jučer”, rekao je Zubić aludirajući na vlast koja uvijek reaguje nakon potresa i dovede se do toga da prirodna pojava poput zemljotresa bude iznenađenje.

Moramo razmišljati o tim stvarima: moramo razmišljati kako dajemo građevinske dozvole, moramo razmištaljti kad stavljamo saksije, klima-uređaje, reklame na zgrade. Tada se treba razmišljati o tome, a ne poslije“, kaže profesor.

Zubić se prisjetio zemljotresa u Baru iz 1979. godine objašnjavajući da se upravo Bar nalazi na zoni dodira tektonskih ploča.

“Ako već živimo u takvom prostoru nemojte da nas ovo iznenadi”, dodaje on.

“Japanci se odgajaju sukladno zemljotresima i nauče se ponašati u skladu sa tim”, osvrnuo se profesor i pitao: “kada je bio zemljotres u Fukušimi, djeca su ostala u školi i imala su dovoljnu količinu vode i hrane i boravila su tu 15 dana”, pitao se profesor, imamo li mi i jednu instituciju koja može preživjeti 15 dana?

Kao zaključak Zubić je istaknuo da moramo slušati struku kako ne bi ostali u panici kada nas zadese prirodne nepogode. “Pandemija nam je donijela više psihičkih nego fizičkih problema”, uporedio je.

Kod nas je krizno komuniciranje u nekoj kvazi politici. Šta je rekao ovaj, šta je rekao onaj“, kazao je profesor ističući da su ovo konkretni problemi i da očekujemo od vlasti da smanje posljedice, te da razmišljaju o građevinskim elementima.

“Pogledajte sada Trebević, pogledajte sječu šume, potencijal klizišta i erozije i urbanu gradnju koja tamo nastupa. Napravit će goru stvar nego što su napravili na Bjelašnici”, rekao je profesor za N1.

“Pa kada dođe do poplava pričat će se o promjeni klime, o CO2, o Donaldu Trumpu, a nećemo pričati da smo mi posjekli tu šumu koja je čuvala zemljište i pila vodu, i da smo napravili urbane elemente staklarije i stvorili mikroklimu i promijenili ekosistem Trebevića”, poručio je Zubić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!