Prognoza za ljetne mjesece u BiH: Dugi toplotni valovi, rekordno visoke temperature i sušni periodi

Vijesti 21. jun 202412:22 1 komentar

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Federalni hidrometeorološki zavod BiH objavio je crveni meteoalarm zbog visoke temperature zraka. Crveno upozorenje je izdato za šire područje naše zemlje, u periodu od 11 do 18 sati.

Visoke temperature u našoj zemlji rezultat su polja povišenog zračnog pritiska koji uvijetuje stabilnu atmosferu, kaže Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Dodaje da u takvim okolnostima dolazi i zrak sa sjevera Afrike koji donosi ekstremno visoke vrijednosti temperatura. Uz to, atmosfera je puna saharske prašine, što dodatno otežava situaciju kada su vremenske prilike u pitanju.

“Zbog toga je na snazi i crveno upozorenje. Očekivane vrijednosti maksimalnih dnevnih temperatura u BiH dosezat će i do 40 stepeni Celzijusa na krajnjem jugu. U ostalim predjelima zemlje do 38 stepeni Celzijusa. Tako da su vremenske prilike tokom današnjeg dana, posebno u periodu od 11 do 18 sati dosta rizične i nose velike probleme za građane naše zemlje”, upozorava meteorolog.

Građani se savjetuju da se prilagode najavljenim okolnostima tako što će se zaštititi od visokih temperatura zraka, te da se, ukoliko to nije potrebno, ne izlažu direktnom sunčevom zračenju u najtoplijem dijelu dana.

Za vikend sparno vrijeme, od ponedjeljka osvježenje

Od sutra se očekuju promjene vremenskih prilika koje će biti uvjetovane frontalnim sistemom koji se približava sa zapada, a koji donosi više oblaka u poslijepodnevnim satima. U Bosni su mogući i lokalni pljuskovi.

“Kada su u pitanju temperature zraka, par stepeni niže vrijednosti i dalje će to biti toplo, ali zbog ovih oblaka i padavina koje očekujemo, sparina će biti problem koji se očekuje tokom vikenda. To sparno vrijeme donosi tegobe hroničnim bolesnicima, meteoropatama, ali ipak niže vrijednosti temperatura nego danas. Od ponedjeljka osjetno svježije pod utjecajem prodora nešto hladnije zračne mase. Češće padavine, intenzivnije padavine tokom iduće sedmice i vrijednosti temperatura zraka i dalje iznad prosjeka, ali za nekih pet do sedam stepeni niže nego ove trenutne”, kaže Krajinović.

Saharska prašina, koje trenutno u BiH ima u velikim količinama, uzrokuje visoke vrijednosti PM10 čestica u zraku. Pozadinska stanica za mjerenje kvaliteta zraka na Ivan Sedlu pokazuje da su čestice iznad 50 mikrograma po kubnom metru, što znači da je zrak zasićen prašinom koja se može vidjeti i golim okom.

“Što se tiče prašine i danas je dosta visoka koncentracija, a već u dane vikenda kako frontalni sistem bude dolazio, promijenit će se pravac vjetra i u takvim okolnostima sjeverac će očistiti malo atmosferu. Ono što treba naglasiti da će i padavine svu tu prašinu iz atmosfere prebaciti na tlo, pa ćemo imati prljave automobile i prozore. Prašina će već od ponedjeljka skoro iščeznuti sa naših prostora i atmosfera će biti dosta čista”, kaže Krajinović.

Ove godine se očekuju rekordno visoke temperature i više toplotnih valova

Krajinović upozorava da ćemo se tokom ljeta ove godine morati pripremiti na duge toplotne valove, na visoke temperature zraka i sušne periode koje će donijeti rekordno visoke temperature u sva tri ljetna mjeseca.

“Ovo što sad proživljavamo, ovaj toplotni val koji kulminira danas, bit će česta pojava tokom ljeta u našoj zemlji. Prošlog ljeta imali smo tri toplotna vala, a ove godine očekujemo najamnje tri, a možda i više uz sušu zbog očekivanih manjih količina padavina”, dodaje meteorolog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare