Proizvodnja u Rudniku Dubrave od sinoć obustavljena (FOTO)

Vijesti 27. apr 202213:47 0 komentara
N1

Proizvodnja u Rudniku uglja Dubrave sinoć u 19 sati, stala je, nakon što je uslijedio radnički neposluh. Rudari imaju niz zahtjeva i poručuju da neće početi s radom dok se isti ne ispune.

Ibrahim Mehmedović koji radi u ovom rudniku kazao je kako traže povećanje plate 30 posto na startnu osnovu te radno vrijeme od 12 sati.

“Smatramo da to radno vrijeme rudniku dubrave najbolje odgovara i procesu proizvodnje, a i nama radnicima. Svi znamo stanje u državi, mi smo rudari dovedeni da nemamo šta da jedemo”, kazao je.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Ističu da su im na protestima ispred Vlade FBiH prošle godine obećali plate od 1.000 KM. Sada su cijene povećane drastično, a njima plata stagnira. Teško žive.

“Mi ovdje džaba dolazimo, za kartu i topli obrok, znači mi ne možemo više, mi tražimo što je Sinan Husić, naš predstavnik obećao, kad smo išli u Sarajevo, da će minimalna plata iznositi 1000 KM svakog rudara,poslije tog štrajka nama je smanjena plata, smanjen prevoz, evo sada hoće da nam uzmu noćni sat i povećaju broj dolazaka na posao, više troškova i svega i ovo što imamo plate hoće da nam uzmu”, istakao je Nevres Alispahić, vozač Rudnika uglja Dubrave.

Danas je održana i sjednica Sindikalne organizacije Rudnika uglja “Kreka u Tuzli, te je zaključeno da zahtjev za rad od 12 sati nema uporište ni u jednom zakonskom i podzakonskom aktu i da takav nema podršku Sindikalnog odbora, kao ni Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika F BiH, te je upućen poziv članovima Sindikata da se vrate na radne zadatke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!