Projekcijom filma ‘Faith i Branko’ počinje AJB DOC Film Festival

Vijesti 10. sep 202111:28 0 komentara
Fena

Četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će otvoren projekcijama u Multimedijalnom centru Kovači i sarajevskom kinu Cineplexx.

Ceremonija otvaranja AJB DOC Film Festivala bit će upriličena u Multimedijalnom centru Kovači, nakon čega slijedi projekcija filma “Faith i Branko“, saopćeno je iz AJB DOC Film Festivala.

23 dokumentarna filma

Riječ je o dokumentarcu koji prati sedmogodišnji odnos dvoje muzičara porijeklom iz različitih kulturnih sredina, Faith i Branka. Britansku harmonikašicu i romskog violinistu spaja muzika, no pitanje je jesu li ljubav i muzika dovoljni da ostanu zajedno?

Drugi film, koji će biti prikazan na otvaranju Festivala, jeste “Radio tišina“ autorice Juliane Fanjul, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija Last Minute Cinema. U filmu se govori o Carmen Aristegui, novinarki poznatoj po otvorenom iznošenju mišljenja, koja u novembru 2014. u Mexico Cityju otkriva slučaj korupcije koji ozbiljno narušava ugled novoizabranog meksičkog predsjednika. Tri mjeseca kasnije, u martu 2015. godine, izrečena je kazna: Carmen je otpuštena s radiostanice na kojoj je godinama radila. Uz podršku više od 18 miliona slušalaca i s oskudnim sredstvima Carmen nastavlja borbu s još nekoliko kolega.

Nakon prigodnog programa i obraćanja organizatora na otvaranju AJB DOC Film Festivala publiku očekuju 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije.

Slogan ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je Izazov/Challenge, koji je istaknut na svim vizuelnim materijalima, a koji se provlači kroz radnju svih filmova ovogodišnje selekcije, čiji se akteri suočavaju s različitim izazovima, onim koje su nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo.

Od 11. do 13. septembra, u saradnji s Al Jazeera Media Institutom, bit će održan trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” pod vodstvom Pulitzerom nagrađenog fotoreportera Damira Šagolja.

Najbolji film

Biće održano i predavanja za novinare Al Jazeerinog reportera iz Gaze Safwata al-Kahlouta o temi “Gaza: Prošlost, sadašnjost i budućnost”, u nedjelju, 12. septembra u hotelu Courtyard by Marriott u Sarajevu.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari, odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award”.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!