Propala rekonstrukcija Vijeća ministara BiH: Većina poslanika glasala protiv smjene Košarca, povučen zahtjev za smjenu Heleza

N1

Zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odnosno smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, nije dobio potrebnu podršku u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Smjena je bila inicijativa 11 poslanika: Mire Pekić, Jasmina Emrića, Vlatka Glavaša, Aide Baručije, Branislava Borenovića, Mladena Bosića, Elvise Hodžić, Nenada Grkovića, Šerifa Špage, Darka Babalja i Safeta Keše.

Poslanici su se pozvali na saslušanje bivše supruge Staše Košarca, Sanje Stanković koja je govorila o nasilju koje je, kako je navela, trpila od svog bivšeg supruga te je zatražila zaštitu institucija. U svojoj inicijativi naveli su da je u BiH u posljednje dvije godine ubijeno više od 20 žena, a da institucije ne daju adekvatan odgovor. Istakli su da zbog svega navedenog, Staša košarac nije moralno prihvatljiva osoba da bude na čelu ministarstva.

Ranije je SNSD povukao i zahtjev za smjenu mijnistra odbrane Zukana Heleza. Kako je rekao Saša Magazinović, to je dio dogovora koalicije,

“To je dio dogovora da se ne bavimo smjenama u Vijeću ministara BiH nego da se probamo uraditi stvari koje su dobre i koje su do nas ovdje u Parlamentu, EU put BiH i mi ćemo se kao Klub ponašati u skladu sa tim dogovorom”, rekao je Magazinović.

Sanja Vulić (SNSD) obrazložila je kako se čeka ishod pravosudnog postupka. Opširnije pročitajte ovdje.

Zlatan Begić (DF) je kritikovao kolege zbog izgovorenih riječi u raspravi tokom ove tačke, ali i javnog saslušanja bivše supruge Staše Košarca, Sanje Stanković.

“Kada se veliki tuku, stradaju mravi. Kada dođe do sukoba između supružnika stradaju djeca. Budući da sam bio član ove istražne komisije koja je imala priliku saslušati gospođu Sanju Stanovkić imam ptotrebu da ukažem na nekoliko stvari. Prvo, da li je to saslušanje spadalo pod ingerencije komisije i ako jeste, na koji način ga je ito spada pod ingerencije komisije i ako spada na koji način ga obaviti. Prilikom obavljanja ovog slaušanja bio sam prilično šokiran. Bilo je more medija i na moje zaprepaštenje pojedine medijske kuće organizovale su direktni TV prenos. Postavlja se pitanje najvišeg interesa djeteta. Da li je trebalo izvršiti saslušanje – jeste. Da li je trebalo uraditi u direktnom TV prijenosu uz desetine kamera – ja mislim da nije. Najviši interes djeteta je pravna kategorija”, rekao je Begić i pozvao se na konvencije o pravima djeteta. 

Smatra kako se o današnjoj tački dnevnog reda treba raspravljati na zatvorenoj sjednici.

“Imaju dvoje djece. Svi njihovi školski drugovi ovo sada gledaju, ovdje se govori o privatnim stvarima njihovih roditelja”, naveo je Begić i zamolio poslanike da ne otvaraju polemiku zbog djece: “Potpuno smo izgubili iz vida najbolji interes djeteta.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!