Prosvjetari iz RS traže usklađivanje koeficijenata

Vijesti 05. jun 202319:16 0 komentara

Tražili su pregovore, dočekala ih je policija. Zahtjevali su veće plate, a dobili su podsjećanje na povećanja iz prethodnog perioda. Sindikatu obrazovanja u Republici Srpskoj niko ne otvara vrata za razgovor o brojnim problemima u prosvjeti. Pred vratima Vlade su i danas ostali.

Sa jasnom porukom, ali u tišini članovi Sindikata obrazovanja došli su pred resorno ministarstvo. I prije nego što su uspjeli da izuste zašto su tu dobili su opomenu da se udalje 50 metara od kruga štićenog objekta.

A potom su sa, za Vladu, sigurne udaljenosti, zatražili samo pregovore sa resornom ministarkom podsjećajući da je na to obavezuje Ustav, ali i zakoni.

“Prosvjetni radnici su na ivici strpljenja. Ide kraj nastavne godine, koliko dlanom o dlan doći će 1. septembar. Trebaće početi nova školska godina. Sindikat će sigurno raditi na poboljšanju materijalnog i socijalnog statusa svojih članova i svih zaposlenih i neće ostati nijem na ovo ignorisanje od strane Ministarstva prosvjete i kulture i možemo slobodno reći i Vlade Republike Srpske”, kazao je Dragan Gnjatić, predsjendik Sindikata obrazovanja, nauke i kluture RS.

OO daljim načinima borbe, za sada, nisu htjeli podvlačeći da na razgovor, jer neće ministarka, pozivaju premijera. Prevashodno traže izjednačavanje platnih koeficijenata sa onima u javnoj upravi koji, s visokom stručnom spremom, imaju platu od 1750 KM koja je i po nekoliko stotina maraka veća od plata nastavnika i profesora.

“To sam prije neki dan i rekao ministarki. Vaš pravnik koji prolazi kroz ovaj hodnik koji radi takođe od 7 do 15 ili od 8 do 16 i pravnik koji radi u osnovnoj nekoj školi, diplomirani pravnik imaju razliku u plati otprilike 500 KM. To je nedopustivo i to nije fer”; ističe Gnjatić.

I demotivišuće je za prosvjetne radnike kojima, tvrde, plate više i nisu jedini problem. Gomilaju im se zadaci i obaveze, pa u 40-časovnoj radnoj sedmici malo vremena ostaje za rad sa đacima.

“Pa 24 časa su za nastavu. Tu imate redovnu nastavu, imate dopunsku i dodatnu nastavu, imate dva časa za razredno starješinstvo u tih 24 sata što isto smatramo da je jako malo i da bi se to trebalo posebno plaćati jer tu je jako puno posla, saradnja sa roditeljima, briga o djecu. U ostalih nekih, ostatak do 40 su ostale naše pripreme, sjednice i sve ono što je u sklopu našeg posla”, kazala je Gordana Radić, nastavnica matematike i član Sindikata.

Da na relaciji Ministarstvo prosvjete i Sindikat postoje u najmanju ruku šumovi pokazalo se i u petak kada je ministarka promovisala 11 preporuka za suzbijanje vršnjačkog nasilja u školama u Republici Srpskoj priznajući pritom da kod izrade preporuka Sindikat uopšte nije konsultovan iako će upravo članovi sindikata, odnosno zaposleni u prosvjeti sprovoditi te mjere.

I tada je ministarka istakla da je rad prosvjetnih radnika u mnogim segmentima olakšan digitalizacijom procesa. Pred kamere danas nije htjela, jer je kako je iz njenog kabineta rečeno, o svemu govorila u petak. O pitanju plata jeste, ali isključivo afirmativno, podsjećajući:

“Da se kontinuirano radilo na povećavanju zarada zaposlenih u javnoj upravi u više slučajeva i za zaposlene samo u Ministarstvu prosvjete i kulture i da je to na neki način dorpinjelo da se taj standard zaposlenih u prosvjeti i kulturi digne”, kazala je ŽEljka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture RS (2.6.2023.)

A da bi se strandard popravio, a dostojanstvo prosvjetarima vratilo – što je takođe često pominjani cilj potrebno je više od onoga što se čini sada.

“Pristupanju rješenja tih problema treba se sistemski pristupiti. Potrebna je reforma cjelokupnog sistema, politička, ekonomska, obrazovna, zdravstvena i svaka druga moguća”, kaže Mirjana Čeko, magistar sociologije.

A to bi značilo i reformu pogleda na škole iz ugla političkih stranaka koje u obrazovnim ustanovama vide dio kolača u vlasti, pa dijeleći razne fotelje, dijele i direktorska mjesta u osnovnim i srednjim školama. I iako se i to sve češće ističe kao problem, on se negira.

“Ja mislim da politike u školskim klupama nema”, kazala je ministarka Stojičić prošle sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!