Prosvjetari pred Vladom RS traže pregovore, policija udaljava

Vijesti 05. jun 202313:44 0 komentara
N1

Članovi Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske danas su pred zgradom Vlade tražili razgovor sa resornom ministarkom Željkom Stojičić. Umjesto razgovora nekoliko desetina sindikalaca policijsku službenici su udaljili od Vlade za najmanje 50 metara, obrazlažući to činjenicom da je Vlada štićeni objekat.

“Mi smo došli po drugi put u roku od mjesec dana pod prozore Ministarstva prosvjete i kulture. Tražimo da se poštuju odredbe Ustava i zakona Republike Srpske, da se poštuje socijalni dijalog i da se vode zvanični pregovori sa ministarkom zbog koje već četiri mjeseca nema pregovora”, rekao je Dragan Gnjatić predsjednik Sindikata.

Zahtjevi se odnose na ujednačavanje platnih koeficijenata, ali prije svega na zvanične i transparentne pregovore, jer kaže Gnjatić, prosvjeta je u brojnim problemima. Napominje da Sindikat nije konsultovan niti prilikom izrade 11 prioriteta za suzbijanje vršnjačkog nasilja u školama u Republici Srpskoj.

“Zaposleni u prosvjeti su najmanje plaćeni u Republici Srpskoj. Ovim ukazujemo na nepravdu, diskriminaciju i nepošten odnos Vlade i Ministarstva prema prosvjetnim radnicima. Uputićemo zahtjev premijeru, budući da ministarka ignoriše 15.000 zaposlenih članova Sindikata”, najavio je Gnjatić ističući da su prosvjetni radnici na ivici strpljenja i da neće ostati nijemi na ignorisanje institucija.

On se osvrnuo i na zahtjev policije da se sindikalci udalje od zgrade ističući da će poštovati propise i da nisu nerazumni ljudi.

N1

On je istakao da su prosvjetni radnici diskriminisani u odnosu na zaposlene u javnij upravi budući da prosvjetari sa visokom stručnom spremom imaju i po nekoliko stotina maraka niže plate u odnosu na njihove kolege stručne saradnike zaposlene u Vladi i ministarstvima.

Gordana Radić, član sindikata i nastavnica matematike istakla je da su prosvjetni radnici ljuti i razočarani jer ih neko smatra manje vrijednima.

“Ja sam nastavnik matematike u osnovnoj školi mi po tri puta pišemo ocjene imamo elektronski dnevnik i još masu stvari koje moramo da radimo. Mi smo strpljivi, godinama čekamo. Nismo oni koji smo navalentni, tražimo razgovore”, kazala je Radićeva.

Ona je istakla kako u 40-časovnoj radnoj sedmici, 24 časa odlaze na nastavu.

“Tu imate redovnu dopunsku i dodatnu nastavu, dva časa na razredništvo, koja mi tražimo takođe da se posebno plate. Ostatak do tih 40 su naše pripreme, sjednice i sve što je u sklopu našeg posla”, rekla je ona ističući da motivacija prosvjetnim radnicima opada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!