Prosvjetni radnici HNK ponovo na ulici: “Nakon svih šamara koja nam je Vlada uputila, zabranili su nam temeljno pravo. Uvode diktaturu”

N1

Uposlenici osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) ponovo su izašli na proteste u Mostaru. Kao i tokom prethodnih okupljanja, štrajkova upozorenja i višemjesečnih neuspješnih pregovora sa kantonalnom vladom - i današnjom mirnom šetnjom cilj je ukazati, kako su naveli, na nezavidan materijalni položaj.

Ovo je prvo okupljanje nakon što je 5. septembra Općinski sud u Mostaru donio privremenu mjeru zabrane organizovanja i provođenja generalnog štrajka u koji su prosvjetni radnici stupili 4. septembra.

Početkom septembra, podsjetimo, prosvjetari su tražili povećanje plata do 30 posto, jednokratnu pomoć u iznosu nešto višem od 2700 KM, napredovanje u struci, usklađivanje iznosa toplog obroka sa prosječnom platom u FBiH, osiguranje stopostotnog bolovanja do 42 dana odsustva, raspisivanje konkursa na neodređeno vrijeme, usklađenost otpremnina za odlazak u penziju, te redovnije isplaćivanje tužbi.

N1

Iz Vlade HNK tada im je ponuđena isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.000 KM, potom povećanje plata zaposlenicima u prosvjeti u iznosu od pet posto, te dodatnih pet posto mentorima i osam posto savjetnicima u školama, kao i automatsko vraćanje promoviranih mentora i savjetnika u pravo, te obračun uvećanih plata počevši odmah od 1. oktobra tekuće umjesto prvobitno predloženog početka obračuna s prvim danom 2025. godine.

“Napravljeni su sitni koraci, ponuda vlade od 5 posto i 1.000 KM jednokratne pomoći – sve su to radnici jednoglasno odbili. Da je ta ponuda bila u prvom, drugom ili trećem mjesecu, vjerujem da bi bilo drugačije, ali danas kada vidimo koliko sve poskupljuje i koliki su životni troškovi, to bi nam sve pojelo od prvog mjeseca. Ostajemo pri svojim zahtijevima. Naše aktivnosti smo počeli u 12. mjesecu prošle godine kada smo imali štrajk upozorenja i protest. Nakon svih šamara koja nam je Vlada uputila uslijedilo je i to da nam je Sud zabranio generalni štrajk što je za nas čista politička odluka jer su nam zabranili temeljno pravo koje su nam dali prije 150 godina i koji su životom platili. Da se danas u 21. stoljeću uvodi diktatura za nas je neshvatljivo”, rekao je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK za N1.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske kantona Adnan Velagić (SDA) kazao je kako se povećanje plate od pet posto za prosvjetne djelatnike neće početi primjenjivati od 1. oktobra što je predstavnicima sindikata ranije ponudila Vlada HNK.

N1

Prema njegovim riječima, narednih dana implementirat će se samo vladina odluka o jednokratnoj novčanoj pomoći u iznosu od 1.000 KM. Taj iznos bit će isplaćen svim budžetskim korisnicima u HNK.

Kako je potvrđeno za N1, novi razgovori između vlade i sindikata očekuju se u ponedjeljak.

Protestnoj šetnji danas se pridružio i Jedinstveni sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa HNK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!