Prosvjetni radnici u RS ogorčeni zbog nasilja, razmatraju i proteste?

Vijesti 16. okt 202411:10 0 komentara
N1 BiH

Prosvjetne radnike, ali i cjelokupnu javnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini potresao je slučaj iz Bijeljine. Otac učenice upao je u školsku zbornicu i udario dva šamara profesorki Oliveri Krsmanović, jer je ona navodno udaljila njegovu kćerku s nastave i dala joj lošu ocjenu.

Slučaj je okvalifikovan kao prekršaj, a počinilac D.K. izvukao se sa novčanom kaznom. Sve se desilo u petak, 11. oktobra, a javnost je za slučaj saznala juče.

“Događaj da neko sa strane pa makar to bio i roditelj dođe u zbornicu i školu, u hram prosvjete i i šamara profesoricu je strašan ne samo za prosvjetu i Republiku Srpsku, nego za cijeli svijet”, rekao je za N1 Dragan Gnjatić predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.
On je istakao da sindikat u posljednjih 20 godina konstantno govori o potrebi vraćanja dostojanstva radnicima u prosvjeti i povećanju bezbjednosti prosvjetnih radnika. Priznaje da mu se, nakon posljednjeg slučaja, čini kako su svi apeli bili uzaludni.

N1 BiH

On je istakao kako se unutar sindikata razmatraju mjere koje će biti preduzete u narednim danima ne isključujući mogućnost protesta prosvjetnih radnika.

“Mi smo prije godinu dana imali jedan nastraj učenika na koleginicu, takođe u Bijeljini. Prije godinu dana imali smo jedan nasrtaj učenika na koleginicu. Izgleda da naš protest prije godinu dana nije urodio plodom”, rekao je on.

Gnjatić tvrdi, o svemu je razgovarao sa ministarkom prosvjete i kulture koja je cijelim slučajem takođe zgrožena.

Podsjetimo do ovog trenutka Ministarstvo prosvjete i kulture RS o cijelom slučaju nije se oglasilo.

“Nedopustivo da prosvjetni radnik tamo gdje radi, uči i vaspitava djecu doživi nasilje”, rekao je Gnjatić ističući da će cilj mjera koje će preduzeti biti skretanje pažnje cjelokupnoj javnosti da se prosvjetni radnik mora poštovati.
Pitali smo Gnjatića kakvu bi ocjenu dao položaju prosvjetnih radnika nakon posljednjeg slučaja.

“Očigledno da je u velikoj opasnosti onaj koji da ocjenu manju od odlične za bilo koje pitanja”, zaključio je on.

“Ja kao dugogodišnji prosvjetni radnik i sindikalac sam cijeli radni vijek nešto ocjenjviao i procjenjivao, ali bih rekao da je status prosvjetnog radnika u svakom pogledu ugrožen, ne samo materijalni, evo sad ga stavljamo u drugi plan, nego dostojanstvo i bezbjednost moramo vratiti na najveći mogući nivo, a jako smo nisko po tom pitanju”, istakao je.

Posljednjih godina jedan od najčešćih zahtjeva sindikalaca odnosio se upravo na povećanje bezbjednosti prosvjetnih radnika. Nakon slučaja nasilja u Bijeljini u fokusu je ponovo zahtjev da prosvjetni radnici dobiju status službenog lica.

“Mi smo unazad nekoliko godina kroz pregovore iznosili taj zahtjev u smislu da se pooštre kazne počiniocima loših stvari prema prosvjetnim radnicima. Nismo uspjeli to izdogovarati, ali sada ćemo morati žešće krenuti u taj posao”, rekao je on ističući da kompletna kaznena politika prema počiniocima nasilja nad prosvjetnim radnicima mora biti oštrija “imali mi status službenog lica ili ne”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!