Protest podrške ili pritisak na pravosuđe?

Vijesti 03. dec 202119:25 0 komentara
N1

U Kantonalnom sudu u Zenici nastavljena su ročišta za određivanje pritvora i mjera zabrane za uhićene u predmetu Zenicatrans. Među osumnjičenima je i zenički gradonačelnik Fuad Kasumović. Njegovi simpatizeri i danas su mu na ulicama davali potporu. Tvrde, riječ je o montiranom političkom procesu iza kojeg stoji SDA. Iz te stranke, pak, poručuju - to je laž iza koje skrivaju svoju nesposobnost.

Sa govornice upućene su poruke “ne dajte vašeg gradonačelnika”.

“Ovo je montiran politički proces u režiji SDA”, tvrdi Fahrudin Radončić, lider SBB-a, bivšeg koalicionog partnera SDA u kantonalnoj skupštini.

“Dvije vrste montiranih procesa, jedna je da se kao u slučaju Fude nevin čovjek proglasi krivim, a druga je da se njihovi kriminalci oslobode i brane sa slobode”, dodao je.

Kenan Uzunović iz Zeničke inicijative kazao je kako misli da će Kasumovićeva snaga samo porasti nakog ovoga.

Odluka gradonačlenika Kasumovića da Zenicatrans ode u stečaj

U prošlom sazivu vijećnici SDA, SDP-a Naše stranke, svi koji su bili u Gradskom vijeću su jednoglasno davali podršku za spas Zenicatransa, a odluka gradonačelnika je bila da firma ide u stečaj, podsjećaju iz zeničke SDA uz konstataciju, ništa ne znaju osim okriviti SDA.

“Stanje u Zenici je jako teško. Mi smo imali poskupljenje vode u mjesecu novebru za 40 posto, imamo izjave da nam toplana radi, a grijanje danas u Zenici nažalost nema, na ulicama su nam psi lutalice. Stanje jeste teško , gradonačelnik je na poziciju šestu godinu, a uporno za sve to krivi SDA što je apsurd”, rekla je Emina Tufekčić, Klub SDA u Skupštini ZDK.

Nadležno tužilaštvo je u predmetu Zenicatrans za pet osoba zatražilo mjeru pritvora, a za pet drugih mjere zabrane, dok je jedno lice nakon saslušanja pušteno kući.

Demantij iz Tužilaštva ZDK

Oštar demant na rad pod pritiskom političkih partija uputili su iz Tužilaštva ZDK.

“Tužilaštvo kao institucija oštro odbija bilo koje insinuacije koje su se pojavile u medijima , a koje se tiče uticaja stranaka SDA, A-SDA, HDZ-a ili bilo koje druge političke opcije na rad tužiteljica, a posebno kompletnog tužiteljstva. S takvim člancima pojedini mediji obmanjuju javnost i dovode u pitanje integritet kompletnog tužiteljstva i postupajuće tužiteljice što nećemo dozvoliti i koristit ćemo pravne mehanizme zaštite protiv takvih medija”, kazala je Asmira Redžić, glasnogovornica Tužilaštva ZDK.

Iz VSTV-a BiH su za N1 istakli kako su protiv bilo kakvog političkog uticaja na rad bilo kojeg tužioca i tužilaštva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!