Protesti građana nisu bili uzaludni: Poništena dozvola za gradnju male hidroelektrane na izvoru Une

Vijesti 15. okt 202416:28 0 komentara
N1

"Una jedna jedina slobodna", riječi su kojima su iz Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT saopćili lijepu vijest da je poništena dozvola za izgradnju male hidroelektrane "Una-mlin" na izvoru Une, a protiv koje su se mještani brojnim protestima intenzivno borili.

“Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je na temelju Zakona o općem upravnom postupku rješenjem oglasilo ništavom građevinsku dozvolu za izgradnju male hidroelektrane ‘Una-mlin’ od 6. oktobra 2016., rješenje o promjeni imena investitora od 27. novembra 2018. i rješenje o produženju važenja građevinske dozvole od 3. oktobra 2019., a koje je izdala Zadarska županija”, navedeno je na stranici ministarstva.

Inače, građani, aktivisti i predstavnici različitih udruženja u augustu su protestovali protiv izgradnje mini hidroelektrane “Una-mlin”. Tada su poručili da neće odustati od svoje borbe, a koja je na kraju i urodila plodom.

Nastavljaju se protesti na izvoru Une, aktivisti reagirali na stav ministarstva: Prekršene su konvencije

Poručili su tada da će biti na tom mjestu svakog dana i da će tu i ostati dežurati pored Une kako bi je sačuvali. U toj borbi im se pridružio i legendarni pjevač Darko Rundek. On je prekinuo svoj godišnji odmor kako bi podržao akciju građana, a također je izmijenio i stihove svoje pjesme kako bi time poslao jasnu poruku: “Ja Una jesam tvoj sin”.

Rundek ne odustaje od borbe za Unu: Bager je još tamo, moramo biti spremni da reagujemo

Iz Fondacije ACT su se zahvalili svima koji su doprinijeli tome da Una bude sačuvana.

“Čestitamo svim aktivistima i aktivistkinjama, a posebno onim okupljenim oko Udruga Una Srb i MojSrb koji su se hrabro i istrajno borili za odbranu Une, bilo je čast sa vama stati uz rame za odbranu ove magične rijeke”, poručili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!