Protesti u Sarajevu: “Dino, zar je vlast vrijednija od države”

Vijesti 10. feb 202212:06 1 komentar
N1

U organizaciji ReSTARTA BiH, danas su održani mirni protesti ispred Parlamentarne skupštine BiH. A protesti građana, kako su rekli, prate slijed pregovora od Neuma, kao znak protivljenja angažmanu u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Manja skupina građana nosila je transparente na kojima je pisalo: “Nema kompromisa. Građanski model nema alternativu”, “Dino, zar je vlast vrijednija od države”, “Angelina Eichhorst persona non grata”…

“Pregovori se odvijaju u trenutku kada sve snage bi trebale biti usmjerene na zaustavljanje udara na ustavno-pravni poredak BiH koji dolazi iz entiteta RS. Također je sporno i to što se, bez da su uključeni svi politički faktori i civilni sektor, ispunjavaju želje samo jedne političke opcije (ostali prijedlozi se ne razmatraju) u namjeri da se mijenja Ustav BiH. Fokus pregovora ide u pravcu produbljavanja i cementiranja daljih etničkih podijela (koje su do sada iselile pola stanovništva ove države) iako presude Evropskog suda za ljudska prava idu u sasvim suprotnom smjeru. Građanski model uređenja Bosne i Hercegovine po tim presudama nema alternativu, tako da, ako se nešto i želi mijenjati u Ustavu onda može ići samo u tom pravcu”, istaknuli su ranije iz Restarta.

N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare