Protesti u Sarajevu: Metalci i radnici trgovina pitaju “Kada počinje bolji život za radnike u BiH?” (FOTO/VIDEO)

Vijesti 01. maj 202410:31 0 komentara
F.Z./N1

Sindikat radnika trgovine BiH i Sindikat metalaca FBiH započeli su Prvomajsku protestnu šetnju u Sarajevu. Okupljanje je počelo pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH, a potom nastavljaju šetnju, jedni prema sjedištu Delegacije EU, drugi prema Vladi FBiH.

Moto Prvomajskog marša je “EU – Idemo li, ili je gotovo? Da li i kad počinje bolji život za radnike u BiH”. S tim u vezi, Savjetu ministara, ali i Delegaciji EU, predočiće svoje zahtjeve.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Podsjećaju da je BiH 21. marta 2024. dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, te da je taj bitan momenat bio u fokusu u protekloj godini, dok su drugi procesi u državi ostali u sjeni.

Stoga je jedan od njihovih zahtjeva, namjera da učestvuju u procesu pregovora, ukazujući na potrebu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama, kroz, između ostalog, i povećanje minimalne plate.

Osim obilježavanja najvažnijeg radničkog praznika, današnji protest biće prilika da upute jasne zahtjeve, ne samo prema svim nivoima vlasti u BiH, nego i prema vlasnicima kapitala.

Teški materijalni položaj metalaca

Za bolji položaj bori se i i Sindikat metalaca FBiH. Zbog teškog materijalnog položaja traže hitno povećanje plata povećanjem satnice kroz granski kolektivni ugovor.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

“Radnici preživljavaju tako što se krpe kratkoročnim kreditima ili pozjamicama ili rade još jedan ili dva posla u vrijeme kada bi trebali odmarati od teškog rada”, navode iz Sindikata.

S obzirom na to da je Udruženje poslodavaca odbilo pregovore, te da nisu usvojeni ni zakoni o minimalnoj plati, niti set fiskalnih zakona, Sindikat metalaca želi javnim putem iskazati nezadovoljstvo.

Ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, Sindikat će donijeti odluku o daljim sindikalnim aktivnostima uključujući i mogućnost generalnog štrajka na nivou grane metala u FBiH.

Skup kreće u 10 sati od Doma sindikata do Udruženja poslodavaca gdje će iznijeti svoje zahtjeve, a zatim nastavljaju šetnju do Vlade FBiH, gdje će održati konferenciju za medije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!