Protestnom šetnjom zdravstveni radnici u HNK najavili generalni štrajk (VIDEO)

Vijesti 18. jul 202312:40 0 komentara
N1

"Ujedinjeni za novi kolektivni ugovor" parola je pod kojom su zdravstveni radnici iz Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru održali protestnu šetnju od Španskog trga do zgrade Vlade HNK zbog, kako su naveli, odugovlačenja postupka mirnog rješavanja Kolektivnog ugovora kojeg su zatražili 3 jula.

Skandirajući “lopovi, lopovi” ispred zgrade Vlade, podsjetili su kako traže bolje uslove rada i povećanje plate od 30 posto.

“Uslovi su teški, plaće su mizerne i tražimo povećanja plaća, 30 posto na plaću nije nešto puno na ovu ekonomsku krizu”, kazala je Vera Pezer, medicinska radnica.

Povećanje plate je kažu neophodno, zbog sve većih troškova i poskupljenja.

“Zahtijevamo bolje i cjenjenije uslove rada. Kada uporedimo u drugim državama isti posao da je plaćeniji zašto to tako treba da bude, plate nisu zadovoljavajuće kada uporedimo npr. da omladina ide u Njemačku, Austriju samo zbog većih plata”, poručila je Adna Husković, medicinska sestra.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Zatražili su da se prestane sa ignorantskim ponašanjem po pitanju njihovih radnih prava i rješavanja kolektivnog ugovora, dajući im rok do petka. U suprotnom će, kažu, stupiti u generalni štrajk.

“Vlada ponižava zdravstvene radnike. 45 dana nisu pogledali kolektivni ugovor, a sjećate se izjave Faladžića gdje kaže da nakon dva mjeseca nisu ni pogledali zahtjev. Vlada uporno laže sindikat, obećava na neslužbenim sastancima. 45 dana je prošlo, imaju ovaj tjedan za mirovno vijeće, ako se ne desi stupamo u generalni štrajk, skoro 4.000 radnika , još veći nego što je bio prije tri godine”, izjavio je Ivica Anić, predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Podsjetimo, Nezavisni sindikat zaposlenika SB u ime radnika u zdravstvu HNK uputio je resornom ministarstvu zdravstva prijedlog novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva, no s obzirom na to da u Zakonom predviđenom roku, kako sindikat kaže, nije bilo odgovora od nadležnih, historija bi se mogla ponoviti, jer je prije dvije godine nakon pet mjeseci štrajka potpisan kolektivni ugovor zaposlenih u zdravstvu.

“Potpuno je nepojmljivo da u ladici stoji zahtjev. U pitanju je 3.900 radnika. Ovaj sindikat ne želi štrajk nego želi da sjedne za pregovarački stol, odnosno na Mirovno vijeće i da sa Vladom HNK potpiše kolektivni ugovor, to je dva puta po 15 posto povećanja plata kako bi zdravstveni radnici bili mirni”, zaključio je Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu HNK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!