Proveli smo dan s volonterima Pomozi.ba: “Bez njih ne bih imao ni ogrijev”

Vijesti 05. dec 202219:54 0 komentara
N1

Svjetski je dan volontera, ljudi koji širom cijelog svijeta koriste svoje vještine i znanja s ciljem pomoći zajednici. Od svog osnivanja 2012. godine, Organizacija Pomozi.ba pomogla je oko 700 hiljada osoba kroz različite projekte i humanitarne akcije. Naša ekipa provela je dan s njima.

Mirsad Stršević pređe 100 km dnevno gradske vožnje kako bi dostavio topli obrok na vrata onih čija vrata rijetko ko otvara. Dočekaju ga s osmijehom iako, kažu nam, davno su izbgubili razlog za veselje. Većina korisnika nije u stanju tražiti socijalnu pomoć jer su bolesni i iznemogli.

Refik Hajrić bez bilo kakvih primanja živi kao podstanar u sarajevskom naselju Pofalići. Kaže da ga je stiglo sve od ranjavanja u ratu do teškog života i borbe nakon rata. Ima 47. godina, ali nije u stanju više brinuti o sebi. Bez Mirsada ne bi ove zime imao ni drva za ogrijev.

“Ne bi se imao ogrijev da mi nije njega, da nije vidio da nemam naložiti ne bi imo se ogrijati. Ja nemam nikakva primanja, nemam ništa, eto imate primanja pa jedva kraj s krajem sastavljate”, navodi nam Refik Hajrić.

Refik na odlasku kaže da mu je jedina želja riješiti stambeno pitanje da ne umre na ulici.

Idemo dalje do Abdulaha Bekte koji je imao moždani udar i veoma teško se kreće, ali brine o bolesnoj supruzi. Iako je teško ranjen u ratu kaže da mu je tada bilo bolje. Tražio je socijalnu pomoć, ali je odbijen bez razloga i obrazloženja. Mirsad nam kaže da takvih porodica dnevno obiđe 74.

“To su katastrofalne situacije. Od psihičkog stanja, siromašnih ljudi, bolesno, sve je gore od goreg. O svemu razmišljam. Ja sam ovaj posao zavolio izrazito, radim sedam godina, ovaj posao ne može svako raditi ovo se čisto iz ljubavi radi”, govori Mirsad.

A ljubav je okupila danas i 900 mladih volontera iz svih krajeva BiH u Sarajevu kako bi slavili humanost i predstavili realizovane aktivnosti u sklopu projekta Volontiranje je cool!

Više detalja kroz priču donosi Sunčica Šehić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!