Provjerili smo: Gdje baciti lijekove kojima je istekao rok trajanja?

Vijesti 08. nov 202210:51 0 komentara
Photo by Jonathan Gonzalez on Unsplash

Gotovo svi imamo male kućne apoteke sa zalihom osnovnih lijekova koji bi nam mogli zatrebati. Dogodi se, češće nego što bismo htjeli priznati, da tim lijekovima isteknu rokovi za upotrebu i da onda ne znamo šta s njima.

Na svakom pakiranju lijekova stoji upozorenje da ih ne bacate u smeće. Iz čega bi trebalo biti jasno da ih ne treba bacati u smeće. Ipak, nije uvijek tako i velik dio građana stare neupotrebljive lijekove baca u smeće ili u wc.

PROČITAJTE JOŠ

Postoji i mnogo upozorenja o štetnom utjecaju ostataka lijekova koji dospiju u prirodu zbog neadekvatnog odlaganja.

Pokušate li pomoć naći na interentu, doći ćete do mnogo proturječnih savjeta, a neki od njih, moramo to reći, graniče sa zdravim razumom i nećemo ih ovdje ponavljati.

Ljekarne su obvezne uzeti stari lijekove

Najsigurniji način odlaganja starih i neupotrebljivih lijekova je da ih vratite u apoteku. Oni će znati kome ih proslijediti dalje kako bi se na siguran način uništili. U praksi ne izgleda uvijek kao da je ovo moguće, ali… Moguće je i po pravilima je.

Primjerice, apoteke u Republici Hrvatskoj moraju uzeti neupotrebljive lijekove koje građani donesu i zbrinuti ih na odgovarajući način.

“Ljekarne, osim bolničkih ljekarni dužne su od građana preuzimati farmaceutski otpad neovisno o njegovu podrijetlu. Veterinarske ljekarne i veterinarske ambulante dužne su od građana preuzimati stare veterinarske lijekove i/ili sličan farmaceutski otpad nastao pružanjem veterinarskih usluga u kućanstvima i/ili na poljoprivrednim gospodarstvima”, stoji u njihovom pravilniku.

Gdje još možete odnijeti stare lijekove?

Spomenuti pravilnik u susjednoj Hrvatskoj definira još nekoliko mjesta na koje možete odložiti stare lijekove.

Jedno od tih mjesta su i reciklažna dvorišta.

“Reciklažna dvorišta dužna su, sukladno posebnom propisu, preuzimati medicinski otpad iz kućanstva”, piše u pravilniku.

Tu su i zdravstvene ustanove, veterinarske ambulante… U slučaju da medicinsku njegu primate kod kuće, medicinski otpad su dužni zbrinut djelatnici ustanova koji obavljaju njegu i dužni su ga zbrinuti na trošak ustanove za koju rade, piše N1 Hrvatska.

Što se događa sa starim lijekovima?

Novinari N1 Hrvatska su odgovor na ovo pitanje potražili u tamošnjoj ljekarničkoj komori.

Oni kažu kako se stari lijekovi, koje građani donesu u zdravstvene ustanove, apoteke ili reciklažna dvorišta predaju ovlaštenim kompanijama koje ih uništavaju, odnosno, šalju ih na spaljivanje koje se provodi na propisani način.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!