Provjerili smo kako žive izbjeglice iz Ukrajine koje borave u BiH

Vijesti 02. feb 202320:15 0 komentara
N1

Uskoro će godina dana od početka ruske agresije na Ukrajinu. Od tada do danas raseljeno je oko 7,8 miliona Ukrajinaca, a kroz BiH prošlo je njih preko 50.000. Trenutno u našoj zemlji borave oko 134 izbjeglice iz Ukrajine, a najveći broj njih nalazi se u Međugorju. Kako žive i kako provode vrijeme daleko od svojih domova i porodica provjerila je naša ekipa.

Već osam mjeseci Međugorje je Marijin dom. Njene dvije djevojčice glavni su razlog zbog kojeg je napustila Ukrajinu i razdvojila se od ostatka porodice. Svojoj djeci htjela je obezbjediti samo mir i sigurno utočište, a to je kaže ovdje i pronašla.

“Ovdje sam s moje dvoje djece, ostalo troje je nažalost ostalo u Ukrajini s ocem. Ovdje nam je dobro, najbitnije je da smo na sigurnom, bude dobrih i manje dobrih dana. Crveni križ obezbijedi nam što nam je potrebno, ali i mi treba da izdvojimo novac za režije, hranu, a ne radimo”, rekla nam je Sadova.

Pozitivna strana je što su im od samog početka ljudi u Međugorju ustupili besplatan boravak u svojim apartmanima i motelima. Dane provode družeći se, radeći s djecom, ali najveći dio vremena ipak provode u molitvi. Stoga je kažu velika prednost što borave u Međugorju, mjestu molitve i navodnih ukazanja, a u kojem su svi srdačno dočekani.

“Ne fali nam ništa, ovdje imamo sve što nam je potrebno, imamo svoj raspored, djeca pohađaju online nastavu, ovdje uče jezik. Nedostaje im naš dom, žele kući, to stalno ponavljaju. Nadam se da će se rat što prije okončati, tamo su mi roditelji i suprug i situacija je jako teška”, dodaje Ukrajinka Ilona.

Online nastavu djeca prate iz školskih klupa Osnovne škole Bijakovići, čiju su informatičku učionicu nadogradile UN-ove humanitarne organizacije.

Više od 70 izbjeglica trenutno boravi u Međugorju. Uglavnom su to majke s djecom koje su utočište od rata pronašle upravo ovdje, a ovo je kutak u kojem najmlađi najradije provode svoje vrijeme.

N1

Ipak, njihovi zamišljeni i tužni pogledi mnogo govore. Iako imaju sve što im je potrebno, sanjaju o nekom sretnijem i boljem životu u kojem mogu biti samo djeca, zajedno sa svojim očevima i prijateljima.

“Naša zadaća je da ih prihvatimo tu i da im u svako vrijeme kada je podjela vaučera ili neke druge pomoći da znamo brojno stanje, da svako zaprimi ono što je najneophodnije i što ga sljeduje”, naglasio je Andrija Stojić iz Crvenog križa Čitluk.

Osim u Međugorju gdje ih je naviše smješteno izbjeglice iz Ukrajine registrovane su i na području Prnjavora, Doboja i Sarajeva. Trenutno ih je 134 u cijeloj zemlji.

Više u priči Đenane Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!