Provjerili smo: Za koliko ćemo se moći ugrijati ove zime?

Vijesti 12. sep 202421:00 0 komentara

Provjerili smo koliko će grijna sezona biti novi udar na džepove građana Bosne i Hercegovine. U narednim danima očekuje se pad temperatura, a nagla promjena vremena za brojne znači i iznenadni početak grijne sezone. Interesovalo nas je kakve su aktuelne cijene za ogrjev.

Šta prerezati i šta odbaciti – u zauzvrat za sigurnu zimu – pitanje je koje brojne muči na izmaku ljeta.Ovaj put odgovor je lakše dokučiv, kažu nam proizvođači ogrjeva, s obzirom na snižene cijene drvnih proizvoda.

“Kada su drva u pitanju došlo je do pojeftinjenja od čak 20 posto. Dakle, sa prošlogodišnjih 165 KM koje je bilo potrebno izdvojiti za jedan prostorni metar, ove godine je potrebno izdvojiti 133 KM. Što se tiče peleta, tu je najprimjetnije pojeftinjenje. Cijena je sa prošlogodišnjih 520 KM u ovom periodu za tonu pala na 367 KM za jednu tonu. Taj trend pojeftinjenja je pratio i drveni briket, sa prošlogodišnjih 460 maraka, cijena je pala na ovogodišnjih 279”, rekao je Muhamed Helać, menadžer fabrike za proizvodnju ogrjeva.

Stabilizaciji cijena zahvaljuju i zbog veće potražnje za ovim proizvodima, dok ona, tvrde nam, opada za ugalj čija se cijena nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu.

Užurbano se radi, a proizvođači, barem one koji to još mogu, pozivaju i na užurbanije narudžbe ili kupovine. To koliko će se dugo aktuelne cijene zadržati zavisit će od nekoliko faktora.

“Jer ako se bude čekalo zahlađenje, tada je otežana proizvodnja peleta, tada nama otežano dolazi sirovina iz šuma, mokro vrijeme uzrokuje dosta problema i tada je skuplja proizvodnja, tada mora doći i do određenog rasta cijena. Mislim da će ove cijene trajati septembar i oktobar, možda negdje do sredine oktobra, sve zavisi od vremena kakvo bude”, dodao je Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta BiH.

S druge strane, Muhamed Helać vjeruje da će se cijene održati do kraja godine, no pribojava se onoga što slijedi nakon decembra.

“Ove cijene, mi stvarno ulažemo napor da se održe do kraja godine, ali opet kažem, od 1.1., odnosno od Nove godine, ukoliko ne dođe do neke mjere kontrole od strane Vlade FBiH kada je električna energija u pitanju, svakako da će doći do nekih promjena. Nažalost, do promjena u cijenama koje će biti prema gore”, istakao je Helać.

Promjena u cijenama prema gore, za sada, neće biti za one koji se griju na plin ili na centralno grijanje. Za ove posljednje problem ipak može predstavljati najnovija prognoza kojom se za kraj sedmice predviđa nagli pad temperatura.

Na naš upit Toplanama da li će, ukoliko to bude potrebno, grijnu sezonu započeti ranije – neslužbeno nam odgovaraju: Još je ljeto, prerano se oglašavati. Dodaju i da za nju nisu dužni biti pripremljeni prije 20. septembra, te da pogoni stoga još nisu spremni.

O spremnosti građana, koji ovu grijnu sezonu dočekuju s iznosom potrošačke korpe još većim u odnosu na kraj ljeta prošle godine nije teško nagađati. Neki pojeftinjenje drvnih prerađevina i ne primjete:

“Ma nije brate, sve skuplje i više”, “Koristim ovo centralno grijanje. Skupo je, kad se skonta da bude zima u zadnje vrijeme da se ne loži maksimalno, onda je skupo”, kazali su nam građani.

A prošlu, iako blagu zimu na stotine hiljada građana čekalo je u redovima za dodjelu pomoći Evropske unije za energetski siromašna stanovništva. Na naš upit resornim entitetskim ministarstvima o tome da li će im sličan trzaj olakšati i predstojeću, odgovor smo dobili samo iz federalnog: Ukratko, za sada nema nagovještaja pomoći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!