Provozali smo se sarajevskim vozom: Šta oduševljava, a šta ljuti putnike i turiste (VIDEO)

Vijesti 03. jul 202421:18 0 komentara
N1

Voz iz Sarajeva prema jugu posebno u ljetnim danima pun je lokalnih putnika, ali i turista. Gužve na šalteru mnoge su iznervirale, ali nakon ulaska u voz putnici su bili zadovoljni. Zabrinjavajuće ipak što često slušamo o iskakanju voza iz šina. Zbog toga nadležni zahtijevaju dodatna ulaganja, jer izgledno je da ova vrsta saobraćaja ima perspektivu.

U 7 i 15 ujutro kreće prva linija iz Sarajeva prema Hercegovini. Druga dnevna je poslije podne. Na šalterima gužve i radnim danima, a vikednom kada putnici mogu i na more bude ih još više. Sve čisto i uredno, ali je vidljivo da obnavljanja dugo nije bilo. Posljednje vijesti o zastojima i iskakanju iz šina nisu obeshrabrile građane. Vožnjom i ugođajem mnogi oduševljeni.

“Sigurnije je nego bilo čim drugim, stoga zadovoljan sam”, ističe nam jedan od putnika.

“Mama mi nije vjerovala da ima voz u BiH, morala sam joj pokazati na YouTubeu da ima”, još jedno je zanimljivo iskustvo koje smo čuli.

U vožnji zatičemo i turiste sa Novog Zelanda.

“Nisam sjeo u voz više od 30 godina, i više… od rata. Bolji su mi bili oni stari vozovi, kad si mogao izaći, zapaliti, ovdje moram nokte grickati”, rekli su nam neki.

“Za divno čudo, očekivala sam krntiju, ali voz je predivan, muzika divna, osoblje ljubazno”, potpuno zadovoljni su, pak, drugi.

“Prijem je bio od šaltera za karte… sve živo. Možete i parking organizovati”, dodali su nam.

Gužve na šalteru za prodaju karata dovele su do toga da su pojedinci u voz ušli bez karata koje su tamo naknadno mogli uzeti. Izgledom stanice i vozom su zadovoljni, ali gužvom ne.

“Kod mene evo ja ovdje sjedim, dijete tu, žena dole. Znači haos. A svaki dan je kažu tako, evo pričao sam s čovjekom. Da u jeku sezone jedan šalter radi, to je nenormalno”, primjetio je jedan od putnika.

“Jedan je šalter radio, u jeku sezone. Na kraju svi putnici su morali bjesomučno da trče da napuste red da bi stigli na voz”, ističu nam.

“Samo još jedan vagon da ima da se može komotno. Evo raja stoji”, dodali su.

Prva kondukterka u Federaciji BiH, koja je svoju želju da se bavi tim poslom ispunila tek prije godinu i po kaže nam da onima koji kartu nisu stigli kupiti na šalteru ne bude naplaćena stanična usluga. Zbog mogućnosti korištenja bara i toaleta ovaj voz smatra najboljim prevoznim sredstvom. U slučaju zastoja putnicima obezbijede alternativu, a obnovu kaže moraju pomoći i vladajući.

”U tome mora i Vlada pomoći, mi kao firma ne možemo sami ništa. Desi se iskakanje, ali kao što sam maloprije naglasila nađe se način da putnici blagovremeno stignu do tačke B”, rekla nam je, između ostalog.

Azra Bulatović je prva kondukterka u Federaciji BiH: Otac joj bio kapetan voza, san iz djetinjstva ostvarila tek nedavno

Opširnije o iskustvima putnika u reportaži Mirne Ždralović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!