Prva isporuka mineralnog đubriva iz Turske početkom maja

Vijesti 19. apr 202213:54 > 13:55 1 komentar
N1

Prva isporuka mineralnog đubriva iz Turske u BiH očekuje se početkom maja, rečeno je na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeća ministara Staše Košarca sa ministrom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpkse Borisom Pašalićem, predstavnicima federalnog resornog ministarstva i turskim ambasadorom u BiH Sadikom Babur Girginom.

Na sastanku je istaknuto da su Ministarstvo vanjske trgovine i nadležne institucije RS sačinili okvir kako bi se obezbijedio vanjskotrgovinski promet nedostajućih količina mineralnog đubriva, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Košarac je ponovio usaglašeni stav da će od ukupne količine od 30.000 tona mineralnog đubriva, RS i Federaciji BiH biti isporučeno po 14.000 tona, a Brčko distriktu 2.000 tona.

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede naglasili su da FBiH privodi ovaj proces kraju, nakon čega je zaključeno da će se u realizaciju vanjskotrgovinskog prometa ući nakon izvršenja finansijskih transakcija.

Sagovornici su naglasili važnost nastavka provođenja redovnih agrotehničkih mjera, kao i tretiranja zemljišta mineralnim đubrivom u ovom periodu, kako bi se izbjegle negativne posljedice kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare