Prva žena na čelu PDPFBiH: Zatražila sam da izvadimo iz ladica zakone na čekanju

Vijesti 08. dec 202209:27 0 komentara

Mirjana Marinković - Lepić je na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrana za predsjedavajuću tročlanog kolegija. Prva je žena na toj funkciji. Kako kaže - ni u dosadašnjem četverogodišnjem mandatu u državnom parlamentu nije zaboravila da je žena kada je u pitanju upravo borba za prava žena - a još jači fokus na ovo pitanje planira staviti na federalnom nivou.

Osim fokusa na prava žena, planira pažnju obratiti i na ranjive skupine, ističući da je federalni nivo, s obzirom na nadležnosti, mnogo priličniji za ovakvo djelovanje.

“Prvo ću se potruditi da sve to povadimo iz ladica. Već sam zatražila od službi i jučer dobila pozamašan materijal o zakonima koji su na čekanju”, navela je Marinković – Lepić u programu N1.

Kao čelnica Naše stranke komentarisala je i koaliciju sa HDZ-om, ali i eventualnu promjenu u diskursu SNSD-ovog lidera Milorada Dodika.

“Mislim da neki koji su blokirali vlast shvatili da od toga nema ništa. Nema razloga da ne bude korektna saradnja. Sigurna sam da ne bi išli u koaliciju da nisu, barem jednim dijelom, odlučili da promijene svoje stavove”, rekla je pojašnjavajući da misli i na HDZ, ali i na SNSD.

“Moramo probati da krenemo zajedno i da se barem malo pomaknemo”, dodala je.

Kada je u pitanju formiranje federalne vlade, očekuje da program može biti završen do kraja godine. Programski dokumenti podrazumijevat će vrlo detaljne mjere i rokove, kao što je, kako je rekla, imala i Vlada Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!