Prve reakcije na odobravanje kandidatskog statusa: Početi pregovore što prije

Vijesti 13. dec 202213:00 1 komentar
N1

Vijeće za opće poslove Europske unije na današnjoj je sjednici donijelo odluku da odobri kandidatski status Bosni i Hercegovini, a očekuje se da će Europsko vijeće na sastanku krajem ove sedmice tu odluku i potvrditi, čime bi naša zemlja i službeno postala zemlja kandidat za članstvo u EU. Prema prvim reakcijama analitičara radi se o pozitivnoj odluci, te pregovori o pristupanju trebaju početi što prije.

“Dobre vijesti. Dodjela EU kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini je pozitivan korak. Ne zato što je BiH spremna za to ili zato što su njezine elite pokazale bilo kakav interes da ozbiljno pristupe EU, već zato što je bila greška opteretiti korake prije pregovora o pristupanju s previše uslova”, smatra Florian Bieber, profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Grazu.

Ističe kako je neophodno da sve zemlje započnu pregovore kako bi uslovi mogli bolje funkcionirati i biti opipljiviji. Ono što bi trebalo sada uslijediti je status kandidata za Kosovo, dodaje.

“Niko ne bi trebao biti izostavljen. A onda postaviti cilj početka pregovora sa svima što prije. Trebali bismo se fokusirati na uslove za članstvo ili konkretne nagrade (poput značajnijih sredstava), a ne na simbolične korake koji ne nude nikakve poticaje”, dodaje Bieber.

Europska komisija je u oktobru ove godine dala zeleno svjetlo za dodjelu kandidatskog statusa uz očekivanja da vlasti BiH poduzmu određene korake na ispunjavanju ključnih reofrmi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare