Prve reakcije: Nerazumljivo stavljati veto na procese neophodne za razvoj

Vijesti 28. jun 202317:23 2 komentara

Usvajanjem veta Željke Cvijanović na priznavanje ličnih karata sa Kosovom, Narodna skupština Republike Srpske stopirala je tri sporazuma potpisana u okviru berlinskog procesa. Stižu i prve reakcije-nerazumljivo je stavljati veto na procese koji su neophodni za razvoj BiH i regije.

Natpis “Nema predaje” i karta Kosova obojena trobojkom, u Dečanskoj ulici u Istočnom Sarajevu možda najbolje oslikavaju stav koju su juče poslanici u NSRS jedinstveno pokazali.

“Tamo su zaustavljeni kamioni sa robom iz Srbije, tamo se ugrožavaju ljudski životi, tamo se hapse ljudi, tamo se ugrožavaju Srbi, obezvrjeđuju su vjekovna mjesta okupljanja, kao što su crkve”, kazala je Željka Cvijanović, predsjedaavajuća Predsjedništva BiH.

U paketu su bila još dva sporazuma potpisana u okviru Berlinskog procesa, o priznavanju stručnih kvalifikacija i visokoškolskih ustanova.

“Moja namjera je bila da idemo pojedinačno, da usvojimo ta dva sporazuma koja su nesporna, a da ovaj treći sporazum svakako mora sačekati neke konsultacije i neko drugo vrijeme, jer se nalazimo u situaciji da i Kosovo, i ono što se dešava na Kosovu i Metohiji je apsolutno poništavanje ljudskih prava”, dodaje Cvijenović.

Od 64 prisutna u sali 64 poslanika su glasala ZA. Prvi put za neki veto člana Predsjedništva je glasao Nebojša Vukanović. A skoro istog stava su i u najvećoj opozicionoj partiji SDS-u.

“Mislim da je ovo prvi veto koje smo podržali ja i Pravda za red od kad smo ušli u NSRS: Kosovo je specifična tema, Srbi na Kosovu su građani trećeg reda, žive u getu, krše im se ljudska prava. Naravno da vi ne možete takve vlasti na čelu sa Kurtijem podržati i pustiti ljdue sa Kosova i Metohije da putuju sa njihovim ličnim kartama”, kazao je Vukanović.

“Sve ono što mi smatramo da nije dobro za Republiku Srpsku mi nećemo podržati: Stoje i dalje kritike, i za Željku Cvijanović i Milorada Dodika koji je vođa ovog režima u RS mi ćemo to i dalje kritikovati. Međutim, to što smo mi glasali zbog nacionalnih interesa, nismo glasali ni za Cvijanović ni Dodika”, kazao je Darko Berjan, SDS.

Tako do daljnjeg, oni koji sa Kosova putuju, uz kosovske dokumente mogu doći samo do granice sa BiH. Novinar Idro Seferi, koji je rođen na Kosovu, a živi i radi u Srbiji, kaže dokumenti su problem za malobrojne razdvojene porodice.

“Problematično je to što se Dodik ponaša lošije od Vučića u ovom sukobu na Kosovu, zato što ljudi koji imaju kosvska dokumenta mogu da putuju po Srbiji bez propratnih dokumenata kako god žele i kad žele kroz Srbiju”, kaže Idro Seferi, novinar.

Tri sporazuma dio su paketa sporazuma koji bi trebalo omogućiti bolje povezivanje regiona, a potpisani su u novembru prošle godine.

“Ako se u Berlinskom procesom to dogovoreno, to se mora poštovati. Veto stavljati na procese koji su neophodni za razvoj BiH i regije, da države između sebe surađuju i jačaju međusobni odnos, je nerazumljiv. Ne znam zbog čega to”, kazao je Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu.

Sporazumi su se našli i na Savjetu ministra, dva od tri -priznavanje univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija, dobili su podršku. Jučerašnjim glasanjem i oni su zaustavljeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare