Prvi sastanak “Prijatelja Zapadnog Balkana” otvoren u Sarajevu

Vijesti 17. jun 202213:10 0 komentara
Mreža "Prijetelji Zapadnog Balkana"

U Sarajevu je otvoren prvi sastanak „Prijatelja Zapadnog Balkana“ – novoformirane, neformalne mreže socijal-demokrata na nivou Europskog Parlamenta, te državnih parlamenata u zemljama širom Europe.

Cilj mreže je revitalizacija procesa proširenja Europske Unije na Zapadni Balkan. U naredna dva dana, parlamentarci sa različitih nivoa i eksperti razmijenit će različita mišljenja, stavove te pristupe pitanju šta je zapravo budućnost procesa proširenja i kako bi trebala izgledati – s ciljem formiranja zajedničke perspektive kako se zalagati za taj cilj.

Događaj okuplja mnoge političare iz Europe, uključujući zastupnika u PSBiH Sašu Magazinovića, zastupnike u njemačkom Bundestagu Josipa Juratovića i Delaru Burkhardt, zastupnika holandskog Parlamenta Thijsa Reutena, zastupnika švedskog Parlamenta Adnana Dibranija, te mnoge druge. Politički predstavnici će u toku ova dva dana razmijeniti svoja razmišljanja zajedno s ekspertima i akademicima iz Zapadnog Balkana i Jugoistočne Europe.

Proces proširenja Europske Unije izgubio je kredibilitet na svim frontovima, a zemlje Zapadnog Balkana su ostale u „čekaonicama“, dok za to vrijeme zemlje članice Europske Unije oklijevaju. Ipak, rat u Ukrajini pokazao je još jednom koliko je važno jačati demokraciju širom kontinenta, uz progresivnu agendu. U idealnim okolnostima, upravo je proširenje Europske Unije na zemlje Zapadnog Balkana predvodnik budućih dešavanja.

Imajući u vidu trenutno raspoloženje – organizatori Fondacija Progresivnih Europskih Studija (FEPS), Fondacija Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočnu Europu, Renner Institut, Masarykova demokratická Akademie, Kalevi Sorsa Fondacija, Fondacija Jean-Jaurès, Foundacija Max van der Stoel, Društvo Progresiva, Olof Palme Internacionalni Centar, u suradnji sa organizacijom CeSPI – domaćini su prvog sastanka mreže “Prijatelji Zapadnog Balkana” s nadom da će okupiti produktivne i progresivne političke aktere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!