Prvo dijete SOS Dječijeg sela u Sarajevu: “Sjećam se prvog jela, te topline”

N1

Vermina Kazaferović u Novom danu N1 televizije emotivno je govorila o životnom putu od Doma Bjelave, ratnih dešavanja i odlaska u Njemačku i povratka u Sarajevo i smještaja u SOS Dječije selo. Za nju njena mama Fikreta i brat Armin su njena porodica.

Vermina je rođena 1991. godine tik pred ratna dešavanja.

“Smještena sam odmah u Dom Bjelave. Tu sam boravila do četvrtog augusta 1992. godine kada su dva konvoja autobusa krenula za Njemačku i Italiju i gdje su dvije bebe smrtno stradale. Mi smo srećom stigli do Njemačke i tu smo ostali do ‘97. godine kada se vraćamo u Sarajevo i boravimo jedan period u Domu Bjelave i onda bivamo smješteni u SOS porodicu. Moj brat Armin i ja i dobijamo mamu Fikretu i tu počinje moj život u porodici, ali i moj život, to mogu slobodno mogu reći”, prisjetila se Kazaferović.

N1

Život u SOS Dječijem selu

U SOS Dječije selu Vermina je trebala ići sama, međutim ipak je nisu htjeli odvojiti od Armina.

“Socijalna radnica koja nas je trebala dovesti u Dječije selo trebala sam samo ja da dođem. Međutim, vidjela me da se igram sa Arminom i da imamo posebnu vezu i odlučila je da nas ne rastavlja”, kazala Kazaferović.

Također, prisjetila se Vermina kako je u Njemačkoj kao dijete slušala o Sarajevu i šta se ovdje dešava te kako je izgledalo njeno prvo porodično druženje sa mamom Fikretom.

“Ja sam znala da u Sarajevu se dešava nešto loše, nisu nam puno objašnjavali. Onda taj strah u porušeno. Ja sam to zamišljala, sivilo, potpuno sam imala strašnu sliku o Sarajevu. Međutim iz Doma u Dječije selo kod SOS mame Fikrete u kuću u Starom Gradu jer je to bio privatni smještaj, jer se Dječije selo tek gradilo i tu sam baš toplinu osjetila. Ta scena mi je urezana kada mi prvi put sjedamo da jedemo zajedno. Jeli smo pilav i palačinke. To mi je tako ostalo, ti mirisi, boje. Šta je mama nosila, šta smo mi nosili, šta smo pričali, jer smo pričali na njemačkom pa kako da nas razumije”, navela je Kazaferović.

Danas je Kazaferović uplovila u muzičke vode, dok je njen brat Armin zaposlenik farmaceutske kuće.

N1

Na kraju je Kazaferović navodi da nema razlike u odnosu nje i mame Fikrete i bilo koje druge majke iako nisu biološke vezane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad