Prvo raspodjela novca, onda budžet

Vijesti 04. jun 202419:01 5 komentara

Budžet je preduslov, poručio je u Sarajevu komesar za proširenje Oliver Varhelji. Novci su spremni, prva tranša pripremljena, sada je na vašim političarima, kazao je nakon sastanka sa političkim liderima, ali i predstavnicima svih nivo vlasti. Za pregovarački okvir neopohodne su reforme, no volje za njih nema.

Zašto nema budžeta? Državni ministar finansija mjesecima odgovora – riječ je o političkom dokumentu, potreban je konsenzus oko raspodjele novca, odluka o privremenom finansiranju je na snazi niko neće biti zakinut.

No, problema ima. Osim sto su institucije svedene na puko preživljavanje kroz privremeno fiansiranje, u pitanje je došao Fond plana rasta EU koji za BiH iznosi blizu milijardu i 800.000 miliona maraka. Prva tranša, kako je jučer potvrdio evropski komesar za proširenje, treba biti uplaćena do kraja mjeseca, no neophodan je budžet.

Ipak, prijedloga očito neće biti dok se ne dogovori raspodjela blizu 800 miliona maraka, na čemu insistira RS, a što je potvrdio i sam resorni ministar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare